Közélet

Kiszámíthatatlanul közlekednek a buszok Szegeden

Kiszámíthatatlanul közlekednek a buszok Szegeden

2018. október 19., péntek
Kiszámíthatatlanul közlekednek a buszok Szegeden

Olvasóink hétről-hétre panaszkodnak, hogy a szegedi helyjáratos buszok nem tartják be a menetrendet. Reggelente gyakoriak a késések, éjjelente meg rendszerint hamarabb érkeznek a megállókba a buszok, ezért szerintük kiszámíthatatlan a tömegközlekedés városunkban. A DAKK Zrt-től megtudtuk, hogy az önkormányzat alapadatai alapján készítik el a menetrendet, amelyet igyekszenek betartani.

- Szerda este taxival kellett hazamennem a Vértótól a Csillag térre, mert az utolsó 90-es busz a menetrendhez képest két perccel korábban elment. Nem értem, hogy miért írják ki az érkezési időt a digitális táblára, hogyha az nincsen összhangban a valósággal. – írta nekünk Antal, a 23 éves egyetemista. - Esténként kiszámíthatatlanul közlekednek a helyjáratos autóbuszok, az előírtnál hol később, hol hamarabb érkeznek a megállóba. Nincs olyan menetrend, amely alapján ki lehet kalkulálni, hogy mikorra érdemes a megállóba érni. – panaszkodott az időskorú Marika néni. - Fél évvel ezelőtt azért vásároltam egy kerékpárt, mert elegem lett a szegedi tömegközlekedésből. Reggelente rendszeresen késnek a járatok, éjjelente meg talán a nappali késéseket próbálják behozni a sofőrök, ezért gyorsabban mennek és egy-két megállót kihagyva felborítják a menetrendet. – osztotta meg velünk gondolatait Kovács Tibor.

Az önkormányzat szabja a menetrendet

A DAKK Zrt-től megtudtuk, hogy a menetrendet az önkormányzat alapadatai készítik el. „A menetrendi alapadatok meghatározója Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint megrendelő és finanszírozó. Társaságunk a megrendelő által meghatározottak alapján köteles közlekedtetni autóbuszjáratait.” – olvasható a DAKK Zrt. közleményében.

Tilos korábban indulni

„Tiltott a végállomásokról, a meghirdetett menetrendhez képest történő korábbi indulás. Közbenső megállóhelyek esetében, amennyiben az autóbusz várakozása nem akadályoz más járatot, úgy meg kell várnia a menetrend szerinti indulási időpontot”- írják.

A forgalmi viszonyok miatt késnek

Autóbuszvezetőink törekednek az esetleges késések lehetőség szerinti csökkentésére, ennek ellenére egyes járatok esetében –

jellemzően a reggeli és délutáni csúcsidőszakban – az adott útvonalra jellemző, társaságunktól függetlenül kialakuló forgalmi viszonyok sajátosságai miatt esetenként előfordulhatnak késések

– indokolja a közlekedési társaság a késéseket. (Borítóképünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.