Közélet

Főhajtás a Vesztőhelyen - Aradon emlékezett a mártírokra Juhász Tünde és Kakas Béla

Főhajtás a Vesztőhelyen - Aradon emlékezett a mártírokra Juhász Tünde és Kakas Béla

2018. október 7., vasárnap
Főhajtás a Vesztőhelyen - Aradon emlékezett a mártírokra Juhász Tünde és Kakas Béla

A 13 vértanú tábornok aradi vesztőhelyénél rótta le ma kegyeletét a dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

Anemzeti gyásznapon a megye vezető tisztségviselőia kivégzés helyínén felállított obeliszknél helyezték el az emlékezés virágait Csongrád megye képviseletében. Az emlékmű1974. október 6-a óta a mártírok sírboltja is egyben: ekkor, a kivégzés 125. évfordulóján helyezték el a főtisztek Arad megyében fellelt hamvait kis koporsókbana gránitoszlopalattimesterséges domb földjébe. A vesztőhely éppen ezért egyfajta zarándokhely is,a Kárpát-medence területéről sok százan látogatják minden évben.

A megemlékezést a hagyományoknak megfelelően idén is aRomániai Magyar Demokrata Szövetség szervezte.A Himnusz eléneklése és egyházi tiszteletadás után ezúttal is számos magyarországi és romániai szervezet nevében helyeztek el koszorút - elsőként a vértanúk leszármazottai. Az emlékezők között több csoport magyarországi fiatal is volt. Kerékpárral érkeztek középiskolások például Hódmezővásárhelyről és Kecskemétről, de koszorúztak a recski 56-os Szabadságharcos lovagrend apródjai is.

A Csongrád megyei kormánymegbízott és a megyei elnök a megemlékezés végénrövid beszélgetést folytatottFaragó Péterrel, az RMDSZ parlamenti képviselőjével, az Arad Megyei Szervezet elnökével valamintBognár Levente alpolgármesterrel.

Az aradi magyarság immár hagyományosan az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozattal készül évfordulóra, amelynek egyik eseménye a gyásznapi megemlékezés és koszorúzás. Idén szeptember 27-től október 7-ig minden nap kulturális, egyházi és sportprogramokkal várták az érdeklődőket. Idén a programban Republic és P. Boksz koncert is helyet kapott, de levetítették Herendi Gábor filmjét, a Kincsemet, és díszelőadáson mutatták be tegnap este a Magyar Golgota című drámát, amely Török Ignác vértanú sorsán keresztül mutatja be a mártír tábornokok utolsó éjszakáját.

Az aradi vértanúk kivégzésének napját 2001-ben nyilvánították nemzeti gyásznappá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.