Közélet

Bűnmegelőzési tanácsokat adtak szegedi időseknek

Bűnmegelőzési tanácsokat adtak szegedi időseknek

2018. október 4., csütörtök
Bűnmegelőzési tanácsokat adtak szegedi időseknek

Az Idősek világnapja alkalmából tartottak előadást szépkorúaknak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai Szeged-Szőregen és Kiskundorozsmán - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

A filmvetítéssel egybekötött prevenciós foglalkozáson szó esett a korosztályt fenyegető vagyon elleni bűncselekményekről, az áldozattá válás elkerüléséről, kivédéséről. A jó hangulatú, interaktív előadáson a vásárlások során és a közterületen elkövetett zsebtolvajlásra, a házaló kereskedés veszélyeire hívták fel a figyelmet, ezen kívül a szakemberek a trükkös és telefonos csalások megelőzésével, elhárításával, a mechanikai és elektronikai eszközök bemutatásával kapcsolatban is tanáccsal szolgáltak. Az előadás anyagából feltett kérdésekre helyesen válaszolók hasznos, prevenciós ajándékokat kaptak. A rendőrség a következő vagyonvédelmi óvintézkedéseket javasolja az áldozattá válás megelőzése érdekében: - Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt, és értékesebb értéktárgyakat lehetőség szerint zárja el falban rögzített széfbe! - Ha nem feltétlenül szükséges, ne engedjen be idegeneket! Kerülje a házaló árusoktól való vásárlást! A lakásába beengedett idegeneket ne hagyja egyedül! Hívjon szomszédot, ismerőst, családtagot segítségül! - Készítsen házi értékleltárt, melyben rögzíti értékes ingóságai, műszaki cikkei jellemzőit, gyártási számát, melyek megkönnyítik az ellopott dolgok beazonosítását. Ha betörést észlelt otthonában, lehetőség szerint ne változtasson a helyszínen, ezzel fontos nyomokat semmisíthet meg! - Bankkártyáját, pénz, és irattárcáját vásárláskor tartsa biztonságos helyen - táska belsejében, belső zsebekben. A kártya PIN kódját jegyezze meg, soha ne írja fel és ne tárolja a bankkártya mellett! Táskáját ne hagyja nyitott állapotban és ne tegye a bevásárló kocsiba! - A lakása bejárati ajtajára szereltessen fel biztonsági láncot, használjon elektromos ajtóéket! - Lehetőségeihez mérten szereltessen fel védelmi eszközöket (biztonságos kerítést, ablakrácsot, riasztókat, jelzőberendezéseket)! - Ajtajára, postaládájára lehetőleg csak vezetéknevet írjon! Kerülje például az „özvegy” a doktor” címek kiírását, ebből a behatoló anyagi viszonyaira, vagy egyedül élő állapotára következtethet. Bűncselekmény elkövetése esetén haladéktalanul tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es telefonszámon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.