Közélet

Botka családtagjai is kaptak ingyenes parkolóbérletet?

Botka családtagjai is kaptak ingyenes parkolóbérletet?

2018. október 18., csütörtök
Botka családtagjai is kaptak ingyenes parkolóbérletet?

Habár a parlamenti vagyonnyilatkozatok alapján Botka Lászlónak nincs a nevén autó, 2009-től 2012-ig minden évben két VIP parkolóbérletet is kapott. A bérletek listáján ebben az időszakban még két név szerepel, akik hasonlóan két bérletet kaptak: Ujhelyi István szocialista Európai Parlamenti képviselő és Szabó Sándor jelenlegi országgyűlési képviselő.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk múlthéten a szegedi önkormányzat jegyzői irodájához, hogy megszerezzük a városháza idei VIP parkolólistáját, azonban egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre. Viszont megdöbbentő felfedezésre jutottunk, amikor városházi forrásoktól megkaptuk a 2008 és 2012 közötti VIP parkolóbérletek listáját. Ez az az időszak, mely miatt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték felbujtóként Botka László polgármester munkatársait, Solymos László alpolgármestert, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, valamint Kalmár Gábor kabinetfőnököt. A Gyulai Járásbíróságon hozott ítélet bírói indoklásában az szerepel, hogy a városnak mintegy 40 millió forintos kárt okoztak a város egész területén felhasználható VIP parkolóbérletek szétosztogatásával, hiszen azokat az önkormányzat nem fizette ki.

A lista szerint Botka László polgármesternek 2009-től 2012-ig minden évben két-két parkolóbérletet ítéltek meg.

Ebben az időszakban még országgyűlési képviselőként töltött ki vagyonnyilatkozatot, a parlament honlapján elérhető 2011-es és 2012-es dokumentumok szerint azonban ezekben az években nem volt személygépjármű a nevére írva.

De 2018-as vagyonnyilatkozatában sem szerepel személygépkocsi, szolgálati autót használhat sofőrrel.

Szolgálati autó várja Botka Lászlót egy sajtóesemény után.

Ujhelyi István is szerepel a listán. Az Európai Parlamenti képviselő neve először 2011-ben tűnik fel, a neve mellett pedig 2 bérletet jegyeznek. Ugyanez a helyzet 2012-ben is. A korábbi parlamenti képviselő vagyonnyilatkozatai alapján viszont egyik évben sem volt a nevén személygépjármű. Szabó Sándor korábbi kabinetvezető, jelenlegi országgyűlési képviselő végig egy-egy parkolóbérlettel szerepel a listán, kivéve 2012-t, amikor neki is kettőt ítéltek meg.

A frakció tudomása szerint Botka László két ingyenbérletét a családtagjai –például a felesége – kapták meg, legalábbis a városi szóbeszéd alapján

– tudtuk meg Haág Zalán önkormányzati képviselőtől, a KDNP frakcióvezetőjétől. A témával kapcsolatos kérdéseinket a polgármesternek és Szabó Sándornak múlt héten elküldtük, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ megkeresésünkre.

Összeférhetetlenségi eljárást kezdeményeztek

A szegediek elsöprő, négyötödös véleménye alapján a szegedi elítélt városvezetőknek azonnal le kell mondaniuk – mondta Haág Zalán csütörtökön a városháza előtti sajtótájékoztatóján. A városatya felidézte, egy héttel korábban a baloldal szabotálta a rendkívüli közgyűlést, melyet a Fidesz-KDNP frakció kérésére hívott össze Botka László.

„A polgármester sunyin megvédte elítélt bizalmasait”

– fogalmazott a képviselő, aki szerint a Solymos Lászlóba vetett bizalom megingott, így összeférhetetlenségi eljárást kezdeményeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.