Közélet

A mindenható Google már túl sokat tud rólunk

A mindenható Google már túl sokat tud rólunk

2018. október 4., csütörtök
A mindenható Google már túl sokat tud rólunk

A napokban ön is kaphatott olyan értesítést a Google térképtől, mely arról számol be, hogy merre járt ön az elmúlt hónapban. Aggódnunk kéne, és miért jó ez a Google-nek?

A fenti két kérdésen kívül még számtalan más is felmerül olyankor az emberben, mikor azt látja, hogy az interneten olyan információk is vannak róla, amiket ő eredetileg lehet meg sem szeretett volna osztani.

Ma már nem paranoia, ha úgy gondolja, követik

Az, hogy a Google pontosan nyomon követi, a zsebünk hordozott okos készülékeknek hála, hogy pontosan mikor és hol jártunk, milyen útvonalon jutottunk oda és menyi időt töltöttünk ott el, elég ijesztő. Ennek mégis lehet pozitív hozadéka, ha például a munkáltatónknál a hó végén le a benzinköltség támogatás miatt le kell adni, hogy hány kilométert autóztunk az elmúlt időszakban.

Mátyus Imrének, az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén dolgozó egyetemi tanársegédnek és médiakutatónak érdekes véleménye van a témáról.

„Nincs olyan, hogy ingyen szolgáltatás. Ha valamiért nem fizetünk pénzzel, akkor valami mással, a digitális szférában általában az adatainkkal, vagy a figyelmünkkel, fogunk fizetni.”

- közölte Mátyus Imre, megválaszolva azt, hogy miért gyűjtenek rólunk adatokat. A szakember ehhez még azt is hozzátette, hogy nem csak a Google „követ” minket, hanem számtalan más oldal, alkalmazás is adatokat a felhasználókról. A Google és a Facebook például a SzegedMa oldalain is figyeli a felhasználókat. Ennek egyébként több oka is van. A fogyasztói szokások alapján igyekeznek saját szolgáltatásukat fejleszteni. A cégek így akarnak az egyén számára hasznosabb hirdetéseket biztosítani, új szolgáltatásokat kifejleszteni.

Kell-e félnünk?

Szintén Mátyus Imre meglátása a témában, hogy potenciálisan minden adat kiszivároghat, de a Google nagyon ügyel rá, hogy megvédje a saját adattárait. A felhasználó oldalán viszont még lehetnek problémák.

„Mindig a végfelhasználó a legnagyobb biztonsági kockázati tényező. A rólunk gyűjtött adatok sokat elárulhatnak fogyasztási szokásainkról, érdeklődési körünkről. A Google különböző szolgáltatásai személyes adatokat, bankkártya adatokat, jelszavakat is tárolhatnak. Ezeket számtalan dologra fel lehet használni az egyén vagyoni megkárosításától a hírnév beszennyezéséig.”

- mondta a médiakutató. A megfigyelés egyébként a legtöbb esetben nem célzott, és nem is feltétlenül kártékony. Ez az adatgyűjtés a szakember szerint akkor válik bosszantóvá, ha saját relatív biztonságérzetünket, érezzük sérülni, illetve ha nem rendeletésszerűen használják fel velünk szemben a gyűjtött adatokat.

Mit lehet tenni?

Azt egyre nehezebb megkerülni, hogy ne gyűjtsenek rólunk adatokat. Ha nem a Google, akkor valamilyen más cég, alkalmazás mégiscsak gyűjt információkat a digitális interakcióinkról. Mátyus Imre szerint nem is feltétlenül kell teljesen elkerülni az adatgyűjtést, inkább tudatosabban kell használni a különböző eszközöket, tájékozódni az adatkezelési irányelvekről, beállításokról. A Google különböző alkalmazásai is lehetővé teszik, hogy minimálisra szűkítsük a vállalat által gyűjtött adatokat, csak meg kell találni a megfelelő beállításokat, illetve tudomásul kell venni, hogy ilyen esetekben egyes szolgáltatások nem, vagy nem megfelelően működnek. A Google

adatvédelmi irányelveiről

a linkelt oldalon tájékozódhat. Fotó: vanrath.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.