Közélet

Hatalmas elismerés a szegedi papucsnak!

Hatalmas elismerés a szegedi papucsnak!

2018. szeptember 13., csütörtök
Hatalmas elismerés a szegedi papucsnak!

„A Szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya” felkerül a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága egyhangú döntési határozatott hozott, hogy„A Szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya” felkerüljön a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére,amelyet Dr. Kásler Miklós kultúráért felelős miniszter jóváhagyott. 2018. szeptember 14-én az Országház Vadásztermében a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitó ünnepségén hirdetik ki az új szellemi kulturális örökség elemeket. Itt veszi át Szögi Csaba a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke a miniszteri dokumentumot. Az ezt követő szombat-vasárnap a Kulturális Örökség Napjai alkalmából – amelyet a hagyomány szerint Európa-szerte szeptember 3. hétvégéjén tartanak – a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága jóvoltából immár hagyományosan egy szabadtéri rendezvényen pavilonokban mutatkoznak be a nemzeti jegyzéken szereplő örökségek.

Az idei évben a fesztivál a szeptember 15-ei hétvégén Szegeden lesz az Aradi vértanúk terén. A város kiválasztása sem véletlen, hiszen a szervezők ezzel is szeretnék kifejezni, hogy a közel fél évezredes szegedi papucs hagyománya milyen fontos kulturális örökségünk.

Szögi Csaba kilenc hónappal ezelőtt indította el azt a munkát, amely a sikerhez vezetett. Ebben partnere volt a kiemelt nemzeti intézményként működő Hagyományok Háza főigazgatója, Kelemen László, akivel végül közösen adták be a felterjesztést. A hosszú munkában Tomán Zsóka etnográfus a Hagyományok Háza közművelődési szakembere és a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzkutatója, főmuzeológusa Dr. Bárkányi Ildikó általános igazgatóhelyettese vállaltak oroszlánszerepet.

Az alapítvány decemberben felhívást tett közzé a szegedi lakosoknak, hogy támogassák a munkájukat. Ennek köszönhetően több mint ezer támogató nyilatkozatot tudtak a felterjesztéshez csatolni, melyben a szegedi néptáncegyüttesek és a lakosok élen jártak, de támogatták a tápéi, kalocsai, decsi, őcsényi, bogyiszlói, bátai és a Vajdaságból a zentai, tiszakálmánfai, martonosi hagyományőrző csoportok, valamint a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes is, ahol mind használják ma is a szegedi papucsot. A Szegedi Papucsért Alapítvány mindenkinek köszöni a segítséget és mindenkit hív, hogy ünnepeljék együtt szeptember 15-én és 16-án a Kulturális Örökség Napjai keretében a sikert az Aradi vértanúk terén. És akinek van szegedi papucsa, vigye magával, mert a szervezők egy nyereményjátékkal is készülnek! Szegedi Papucsért Alapítvány

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.