Közélet

Rossz ízű csapvízre panaszkodnak Újszegeden

Rossz ízű csapvízre panaszkodnak Újszegeden

2018. augusztus 16., csütörtök
Rossz ízű csapvízre panaszkodnak Újszegeden

Ihatatlan, dögszagú vízre panaszkodik a Főfasoron lakó olvasónk – a probléma szerinte másfél-két éve aktuális. A vízmű szerint újszegedi víz minősége minden kritériumnak megfelel, azonban vannak olyan tényezők, melyektől romlik a víz szaga és íze.

"A víz ihatatlan, dögszagú, tusolásra is alig alkalmas" – kezdi levelét olvasónk, aki nem járult hozzá, hogy nevét közöljük. Öt éve lakik Újszegeden. "A vízmű érdemben nem válaszol a problémára és nem javítja a szolgáltatást. Szeretnénk tudni a probléma valós okát, a víz minőséget, továbbá állítsák vissza a korábbi minőséget" – fogalmazott. Az újszegedi csapvíz minőségére évek óta sokan panaszkodnak.

"Egy kortyot is képtelen vagyok meginni belőle. A meleg víz szaga elviselhetetlen!"

– panaszkodott Borsos Mária, aki az Odessza lakótelepen él. "Tavasszal volt egy pár hét, amikor teljesen iható minőségű volt a víz. Akkor éppen kint is volt a Tisza. Lehet, hogy azt ittuk" – jegyezte meg viccelődve a nyugdíjas. A Szegedi Vízmű Zrt. tavaly március óta üzemelteti az új ivóvíz tisztító technológiáját öt telepen. "A rendszer beindításával megváltozott a szolgáltatott ivóvíz minősége, összetétele, ami az ivóvízhálózatban a természetes lerakódások feloldásával egy fokozott tisztulási folyamatot indított el a közel 700 km-es ivóvíz hálózatban. Ennek a tisztulási folyamatnak különböző fokozatai vannak, és ilyen hosszú hálózat esetén sajnos hosszú időt is vesz igénybe" – közölte a szolgáltató. Válaszukban arra is kitértek, hogy jelentősen csökkent a panaszok száma az azóta eltelt időszakban.

"Míg tavaly augusztusban 110 panaszbejelentést kaptunk, addig idén júliusban ez a szám már csak 42 volt. A problémák pedig jellemzően lokálisan, kisebb körzetekben, egy-egy utcában fordulnak elő"

– írják. A minőség ingadozását szerintükokozhatják olyan üzemeltetési problémák, mint például a csőtörés, vagy egy-egy ivóvízelőállító üzem időszakos kivétele a termelésből. "A Szegedi Vízmű Zrt. a rendelkezésére álló műszaki lehetőségeket kihasználva, folyamatos fejlesztésekkel, szakértők bevonásával igyekszik mindent megtenni az ivóvíz minőségének, élvezeti értékének javítása érdekében. A hibabejelentések alapján továbbra is azonnal intézkedünk (pl. a vízbekötések, illetve a hálózat tisztításával, ivóvízminőség vizsgálattal, szűrő tisztítással, fertőtlenítéssel)" – válaszolta a vízmű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.