Közélet

Szegeden dupla gázsi jár a Pet Shop Boysnak?

Szegeden dupla gázsi jár a Pet Shop Boysnak?

2018. július 6., péntek
Szegeden dupla gázsi jár a Pet Shop Boysnak?

Majdnem nettó 58 millió forintért jön el a SZIN-re a Pet Shop Boys. Elsőre ez igen magas gázsinak tűnik, még a britek leghírsebb pop duója esetében is.

A június 22-i közgyűlés előterjesztései között szerepel, hogy az idén 50 éves fesztiválra "a rendezvény jubileumhoz méltó megrendezéséhez" 50 millió forint külön támogatást ítélt meg az önkormányzat. A hivatalos dokumentumból kiderült az is, hogy

a SZIN idei legismertebb külföldi fellépője a Pet Shop Boys együttes lesz, melynek koncertjére augusztus 24-én kerül sor. A SzegediRendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője az együttes menedzsmentjét ellátó, CAGE TOURS LLP nevű szervezettel már megkötötte a 185 000 EUR, azaz (a teljesítés napján) 57 579 400 forint+ÁFA összegű szerződést, melynek pénzügyi teljesítése - a népszerű együttes fellépésének biztosítása érdekében - 2018. március 22. napján megtörtént.

Az irtózatosan magasnak tűnő ár - ami több mint 73 millió forintot jelent bruttóban - a cateringet, a szállást és az utat nem tartalmazza. Az árat azonban sok tényező befolyásolja a nemzetközi fellépők esetében. Azt is figyelembe veszik, hogy épp mennyire népszerű az együttes, mennyire hívják őket koncertezni máshova, mennyire népszerű a rendezvény és mekkora közönség előtt kell fellépniük. Ezen felül csökkenti az árat, ha környékbeli országokban is fellépnek ugyanabban az időszakban, így nem kell a fél világot átutazniuk csak azért, hogy Magyarországra jöjjenek. Szempont az is, hogy a menedzsment illetve a fellépők ügynöksége mennyi jutalékot számít fel. Rendezvényszervezésben jártas forrásainktól úgy tudjuk, hogy

a Pet Shop Boys négy éve 80-100 ezer euróért (az akkori árfolyamon számítva 24-31 millió forint) lépett fel a Budapest Parkban, ez az ár sem tartalmazta az utat és a szállást. Összehasonlításképp az idei SZIN másik fellépője: Sean Paul tarifája, információnk szerint 100-120 ezer euró. 2015-ben a Scooter 25 000 euróért lépett fel, az akkori árfolyamon számítva majdnem 8 millió forint.

Extrém tarifákról is hallottunk: például a Metallica és a Guns N' Roses 1-1 milliárd forintért koncertezik.

Néhány hete járta be a sajtót egy lista, melyen a magyar popzene top előadóinak java szerepelt a hozzájuk tartozó díjazással. A rekorder Rúzsa Magdi 3 400 000 forinttal, aki a másfél órás koncerthez még 650 forintot is felszámol leutazott kilométerenként. Charlie például 1 265 000 forintért koncertezik szintén 90 percet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.