Közélet

József, a szegedi hajléktalan akár a te otthonodba is be tudna törni

József, a szegedi hajléktalan akár a te otthonodba is be tudna törni

2018. július 16., hétfő
József, a szegedi hajléktalan akár a te otthonodba is be tudna törni

Vad kutyaugatás, Retro Rádió és egy elsőlátásra szemétdombnak tűnő képződmény, ami József és Kálmán számára az otthont jelenti. Hajléktalan riport a réz biznisz és a kukázás útján egészen a kutya szeretetetig.

Intenzív dörmögő kutya ugatás ébreszt bennem fura érzést amikor a SZEOL pálya csücskénél balra kanyarodok a körtöltésre. Azt, vagy azokat a hajléktalanokat keresem, akik gondját, se az önkormányzat, se egyéb illetékes hivatalok és cégek nem tudják megoldani. A hírek szerint egy hatalmas szemétkupacot halmoztak fel nem messze a lakóházaktól. Ez komoly féligazság, hiszen valóban van szemétnek tűnő kupac, de az jelenleg József és Kálmán megélhetését biztosítja.

Kálmán és József békésen éldegélnek egymással.
Nem félek a kutyáktól

A hangos és egyre dühösebb ugatásra hangos és határozott kiáltással felelek. József észrevesz, bizalmatlanul, de kedvesen közelít. Elmondom neki, hogy forgatni szeretnék vele és be szeretném mutatni, hol és hogyan él. - Az újságírók ide jönnek be sem mutatkoznak, csak fotóznak ész nélkül az újságok meg hülyeséget írnak - meséli József, majd rágyújtunk és mesélni kezd. - Alapvetően székesfehérvári vagyok, édesapám VB titkár volt Tácon, aztán valamit nem akart aláírni, így kezdtünk el szegényedni- folytatja a férfi, majd hozzáteszi: intézetben és börtönben voltam a legtöbb ideig, gyermekkoromban nem volt pénzem csokira, így hamar megtanultam, ha kell valami azt hogyan lehet ellopni.

- Nem vagyok rossz ember, de ha akarom a te házadba is be tudok törni, csakhogy a kutyáim miatt nem bűnözök már - teszi hozzá blazirt közönnyel.

 

József legjobb barátai a kutyái

József hat éve el ebben a szegedi kis erdőben él, napközben kutyáival Shakiraval a német juhász lánnyal és Lizával a vizslaszerű nősténnyel a Tisza Palota kukát vizsgálgatja, gyűjti a műanyag flakonokat és a rézkábeleket. Az utcán töltött évek hamar megtanítják illetve felébresztik a legalapvetőbb életösztönöket. Így van ezzel József is. - A héten 75000 forintot kerestem leadtam a rezet a dobozokat van hűtőm tele étellel és mint hallod rádióm is van épp a Retro szól, mióta van csak ezt hallgatom. Én csak a szabadságra vágyom és arra, hogy senki se bántson - mondja József, majd bemutat Lütyőnek a kan német juhásznak, Shakira férjének. A szemétkupacok műanyag flakonokból, különböző alkatrészeknek tűnő valamikből és kerékpárokból áll. A halmok végén egy szükségmegoldásokból álló kulipintyó szolgál otthonként. Itt élnek Kálmánnal, aki a mindennapi kukázásban is segít Józsefnek. - Elváltam az utcára kerültem és megállíthatatlan lett a leépülésem. Tavaly télen lefagyott a lábfejem József pedig befogadott - összegzi történetét Kálmán.
Kálmán lába a télen lefagyott mindkét lábfejét amputálni kellett. Mindketten azt mondják egybehangzóan, hogy velük igazából senki sem törődik , de ez nem is baj, mert erős és önfenntartó férfiaknak tartják magukat. - A hivatalok lehet hogy törik a fejüket, hogy mit kéne velünk hajléktalanokkal kezdeni, de sajnos azok az emberek akik kezében van a sorsunk cseppet sem ismerik az utca törvényeit, így jól dönteni se tudnak rólunk - summázza gondolatait József. Annyira belemelegedünk lassan a csevelybe, hogy a férfiak sörrel kínálnak, amit kedvesen visszautasítok, majd amikor elhagyom szegényes, de funkcióját ellátó otthonukat Shakira egészen a SZEOL pályához kísér. https://www.facebook.com/szegedma/videos/2180845491944988/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.