Közélet

A szegedi extrém sportélet a következő generációra vár

A szegedi extrém sportélet a következő generációra vár

2018. július 12., csütörtök
A szegedi extrém sportélet a következő generációra vár

A görkorizás, gördeszkázás egy időben még a fiatalok lázadása volt, ma már viszont egy sokkal jobban elfogadott sportolási formának számítanak. Szegednek viszont sajnos jelenleg nincs igazán jó extrém sportolója.

Jelenleg Szegeden nincs igazán alkalmas terület az extrém sportok űzésére. Aki otthon van a témában azt mondja, hogy az újszegedi liget felújítása teremt majd erre alkalmas parkot. Ám, hogy azt kihasználják-e majd, kérdéses.

A meglévő pályát is csak a gyerekek használják

Egyelőre csak a Zápor-tó mellett találni pályát, de az is csak a görkorisoknak, illetve a rollerezés kedvelőinek felel meg arra, hogy trükköket gyakoroljanak. A gördeszkások ilyen szempontból hátrányban vannak. Ám ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy ezt a pályát sem használják agyon. A pálya melletti helyi srácok meglátása szerint nincs a pálya igazából használatban.

„Általában inkább késő délután járnak ide, de akkor is inkább kisgyerekek.”

– jelentette ki két a Zápor-tó közelében lakó fiatal. Szabó András, a Skateworld görkorcsolyás és gördeszkás szaküzlet tulajdonosának meglátása szerint a pályákon kívül a különböző városi terek is alkalmasak arra, hogy a gördeszkások és korisok a sport úgynevezett agresszív részét űzzék. Az egyik ilyen terület például a Szeged Nagyáruház mögötti Árpád téren található gödör. Bár a gödörnél időnként idősebb és gyakorlottabb extrém sportolókat is találni, de gyakrabban fordulnak elő ott is inkább a kisgyerekek. A sporteszközöket forgalmazó bolt tulajdonosa úgy látja, hogy az agresszív görkorcsolya ma már enyhén divatja múlt. Ahogy ő fogalmazott, ezeket a sportokat időről időre felkapják. Most éppen a roller van a csúcson, de pár év múlva, már lehet, hogy újra a görkori lesz.

„Szegednek most azért nincs rendes agresszív görkorcsolyása, mert már kinőtt belőle az a korosztály, ami profi volt. A 30-35 évesek körében sok jó koris volt, de ma már munkahely és család mellett nem jut erre annyi idejük, mint régen.”

Van annak jó része is, hogy a régi deszkások már családos emberek

Míg régebben sűrűn keveredtek a gördeszkások és görkorisok összetűzésbe a lakosokkal és a hatóságokkal is, addig mára a városi környezetnek már egy teljesen elfogadott részévé váltak. Szabó András szerint ez leginkább annak köszönhető, hogy a régi nagy korisok és deszkások ma már családapák és családanyák.

Gyorskoriban erősek vagyunk

A Szeged Pláza melletti tó mögött található egy gyorskorcsolya pálya. Márkus Viktor, aki a most hétvégi Kelet-Európa Kupán is versenyzik, itt szokott edzeni. Viktor úgy tudja, hogy Szegeden nagyjából 50-60 ember van, aki komolyabban veszi a gyorskorcsolyázást, de ebbe a gyerekek is beleszámítanak. A gyorsasági korizás nem egy olcsó sport. Egy profi korcsolya 110 ezer forinttól indul, és akár 200 ezer forintba is kerülhet egy pár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.