Közélet

Vasalt lángossal és rántott disznófüllel tompíthatod a mámort a borfesztiválon - kajateszt

Vasalt lángossal és rántott disznófüllel tompíthatod a mámort a borfesztiválon - kajateszt

2018. május 22., kedd
Vasalt lángossal és rántott disznófüllel tompíthatod a mámort a borfesztiválon - kajateszt

A Széchenyi téren borozgatva könnyen megéhezik az ember. Körbejártunk, milyen finomságokkal várják a fesztiválozókat a belvárosban.

– Titkos a recept– mondta a szűkszavú árus szenes vasalóval a kezében, mikor a vasalt krumpli lángos elkészítésének módjáról érdeklődtünk. A baconnel és fűszeres tejföllel, valamint lilahagymával töltött lángost mintha kifejezetten az ilyen napokra találták volna ki. A Klauzál téren kóstolhatjuk meg a krumplis ételt az előző két töltelék kombinációjával, de ezt kiegészíthetjük sajttal vagy akár csípős szósszal is. A krumpli lángos ára ettől függően 500 és 1200 forint között mozog.

Ehhez hasonló az egyetem rektori hivatala előtt árult lepényke. Különlegessége, hogy akár desszertként is fogyasztható: szilvalekvárral vagy mogyorókrémmel töltve is kérhető. A kedves pultos lányok elmondták, hogy ezeket a kis töltött tésztákat már nagyüzemi körülmények között készítik, gyorsfagyasztottan viszik ki a fesztiválokra. Az extra lepényük pörgeti a bizniszt a borfeszten, nekünk hétfőn már nem is jutott belőle. Mi a csirkehúsosat kóstoltuk meg, trappista sajttal, tejföllel és kukoricával árulják ezt a kombót. A repertoárban szerepel paradicsomos szósszal és kolbásszal töltött lepény is. 900 és 1500 forintos ártengely között ehetünk itt. A Széchenyi térre a Kárász utcáról érkezve szinte egyből Puskás Lászlóék bőséges kínálatába futhatunk. A sült kolbászok és saslikok mögött tartják melegen a fesztivál egyik legkülönlegesebb fogását, a rántott disznófület. A porcos szervet szezámmagos panírban sütik meg, párolt káposztával és héjában sült burgonyával tálalják. Igazán megosztó ételről van szó, közülünk is volt, akinek ízlett, másnak annyira nem tetszett a ropogós porc. A vendéglátós elmondta, hogy a borfesztiválok kezdete óta minden évben olyan fogással készülnek, amit a rendezvény területén máshol nem ehetnek az érdeklődők. A disznófület 750 forintért kérhetjük. A bíróság közelében letelepült Nemes Kemencésnél álltunk meg, hogy a fesztiválokon népszerű langallót, vagy más néven kenyérlángost megkóstoljuk. Az ő termékükről csak annyit tudtunk meg, hogy házilag készül a tészta, de a recept a vasalt lángoshoz hasonlóan titkos. A feltét itt is teljesen változó: a kapros-túróstól kezdve a parasztkolbászosig kérhetünk langallót, 800-900 forint környékén.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.