Közélet

"Ha heti 5 ezerből élsz elkezdesz izzadni, ha a csaj desszertet kér"

"Ha heti 5 ezerből élsz elkezdesz izzadni, ha a csaj desszertet kér"

2018. április 23., hétfő
"Ha heti 5 ezerből élsz elkezdesz izzadni, ha a csaj desszertet kér"

Buli és csajozás– kívülálló szemmel így jellemezhető az egyetemi élet. Azonban az diákok életét nem csak a zárthelyik és a vizsgaidőszak nehezítik meg. Hanem maga a megélhetés is.

– Heti szinten 10 ezer forintból élek itt, Szegeden, amit épp úgy be tudok osztani, hogy elég legyen. Korábban heti 5 ezret hoztam csak magammal, de az elég szűkös, ha csajozni próbálsz. Elkezd izzadni az ember, amikor látod, hogy még desszertet is kér a lány – jegyezte meg Bárány Olivér, elsős néprajzszakos hallgató. Olivér az egyetemi hallgatói önkormányzatnál is dolgozik, illetve az egyetemi rádió egyik műsorvezetője.

Kocsis Olivér heti 10.000 forint zsebpénzből tengődik. Fotó: Kocsis Alíz

– A baj az, hogy ha ennél több pénzből kéne gazdálkodnom, azt is ugyanúgy el tudnám költeni az utolsó fillérig – tette hozzá. Olivér kollégiumban lakik, hetente 2400 forintot költ cigarettára.

Eke Krisztián havi 70.000 forintból tengődik havonta. fotó: Kocsis Alíz

– Angliában dolgoztam, csak így tudom finanszírozni a megélhetésemet– magyarázta Eke Krisztián, aki földrajzot tanul a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi- és Informatikai Karán. Elmondása szerint havonta 70 ezer forintot költ az alapvető szükségleteire, de ebbe beletartozik az is, hogy kollégiumban él. – Szívesen költöznék albérletbe, de már olyan díjak vannak, mint Pesten, a diákmelóért pedig ugyanúgy a felét fizetik itt– nevette el magát. Szerinte az ideális bérleti díj 35 ezer forint körül mozog egy egyszobás garzonért.  

Az önálló albérlet csak a gazdagok kiváltsága

Az egyetemisták jellemzően szobát bérelnek Szegeden, melynek ára havi leosztásban 20-30 ezer forint között mozog, ehhez jár még a rezsi. Az az egyetemista, aki még dohányzik is, akár egy újabb 20-30 ezres tétellel növelheti költségeit a jelenlegi dohányárak mellett. Napközben a központi egyetemi épületek, így az Ady tér, valamint a Dóm tér környékén pékségekben, kifőzdékben haraphatnak valamit, de a pár száz forintos menütől az 1500 forintosig széles a választék.

Csányi Balázs havi 15.000 forintot játszik el Tippmixen. Fotó: Kocsis Alíz

– Mi havi 45 ezer forintot költünk albérletre a barátnőmmel, a bulikat pedig már úgy érzem, hogy kinőttem– fejtette ki Csányi Balázs, aki hulladékgazdálkodást tanul.– Tippmixre viszont elmegy havi 15 ezer az biztos – jegyezte meg viccesen.– Inkább nem eszek, de kaját úgyis tudunk hozni otthonról. Az utazás pedig 11 ezer forint Szolnokra, viszont én helyi bérletet már nem is kapok, de szükségem sincs rá– érvelt.

Az egyetem állami ösztöndíjas nappali tagozatos hallgatóinak a 90 százaléka kaphat városi bérletet, ami a kezdődő szemeszterre érvényes. Egy havi városi diákbérlet 4 ezer forintba kerül.

Az viszont változó, hogy ha a tandíjat figyelmen kívül hagyjuk, mennyibe kerül maga a tanulás. Vannak olyan szakok, ahol nincs szükség tankönyvek vásárlására, de maga a fénymásolás és a nyomtatás sem kerül oldalanként pár forintnál többe. Ezzel csak a szorgalmi időszak végén szoktak megküzdeni az órán nem jegyzetelő egyetemisták, akik a csokiért vagy sörért lebarterezett jegyzeteket nyomtatják ki.

Franciska szerint Szegeden sokkal olcsóbb az élet, mint Budapesten és még biciklivel is biztonságosabban lehet közlekedni, mint a fővárosban. Fotó: Kocsis Alíz

Gera Franciska sokat hezitált, hogy Budapesten vagy inkább Szegeden tanuljon tovább, végül az utóbbit választotta.– Lényegesen olcsóbb itt a megélhetés és az is tetszik, hogy itt minden egy helyben van, biciklivel tudok közlekedni. A könyvtár is nagyon tetszik– fogalmazott az orvostanhallgató. Franciska az itteni társaságával inkább a Vitéz utcai vendéglátóhelyeket szokta látogatni, ahol esetenként 5 ezer forintot költ el egy este. – Havonta 26 ezer forint a bérleti díjam, ezt szociális- és tanulmányi ösztöndíjból szoktam finanszírozni– mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.