Közélet

Galló Béla: az MSZP végleg elvesztette váltópárti státuszát

Galló Béla: az MSZP végleg elvesztette váltópárti státuszát

2018. április 15., vasárnap
Galló Béla: az MSZP végleg elvesztette váltópárti státuszát

Végleg elvesztette váltópárti státuszát az MSZP az országgyűlési választás eredménye szerint - mondta Galló Béla politológus az M1 aktuális csatornán vasárnap.

  Kifejtette, a pártnak tartalékai sincsenek, sem a szavazóbázist, sem a személyi vagy gondolati innovációt tekintve, ismét kívülről hívták miniszterelnök-jelöltjüket is Karácsony Gergely személyében. A politológus szerint a kudarcot szenvedett politikusok közül Vona Gábornak, a Jobbik lemondott elnökének vannak a legjobb esélyei az ellenzéki oldal átalakulása után.

Galló Béla úgy véli, az identitással kapcsolatos problémák talán az LMP-ben a legmélyebbek. Elitellenes, a 2010 előtti viszonyokkal élesen szemben álló pártként jöttek létre, de Schiffer András korábbi társelnök távozása meggyengítette az LMP-t, és azóta is ingadoznak a "hogyan tovább" kérdésében - fogalmazott.

A DK önálló frakciót alakíthat az Országgyűlésben, ezzel Gyurcsány Ferenc ambíciói valószínűleg megnőttek a baloldali vezér szerepének elnyerésére, de a politológus szerint a tényleges lehetőségei nem javultak. Ezt jelzi az is, hogy 500-600 ezer szavazatot várt a pártjának, de feleannyit kapott a DK, és ezt a plafont nem fogja tudni meghaladni - mutatott rá. A politológus megfogalmazása szerint a jelenlegi ellenzéki pártstruktúra amortizálódott.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.