Közélet

Magyar kutatók is találtak múzeumba kerülő leleteket Egyiptomban

Magyar kutatók is találtak múzeumba kerülő leleteket Egyiptomban

2017. december 26., kedd
Magyar kutatók is találtak múzeumba kerülő leleteket Egyiptomban

Magyar kutatócsoport is talált már olyan leleteket egyiptomi ásatásain, amelyeket a kairói múzeumba vittek, pedig ezek már feltárt területekről kerültek elő - mondta Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara egyiptológiai tanszékének vezetője kedden az M1 aktuális csatornán.

Bács Tamás elmondta: a thébai nekropolisz területén 1983 óta folynak magyar kutatások, ez idő alatt került elő több olyan lelet is, amelyet a korábbi ásatásokon nem tartottak fontosnak. Több olyan hányó is van, amelyeken az egyiptomiak ma már nehezen engedik a kutatást, mert azóta értékessé vált tárgyakat tartalmazhatnak. Bartos Fruzsina, az ásatás egyik résztvevője a műsorban ehhez hozzátette: a területen nagyon sokan végeztek már ásatásokat, ők is már feltárt területen dolgoztak. A XX. század elején már vizsgálták a sírokat, de akkor voltak olyan tárgyak, amelyeket nem tartottak fontosnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.