Közélet

Két éve mészároltak a terroristák Párizsban

Két éve mészároltak a terroristák Párizsban

2017. november 13., hétfő
Két éve mészároltak a terroristák Párizsban

Két éve történt a párizsi terrortámadás, melynek során az Iszlám Állam terroristái több, összehangolt támadásban összesen 130 embert öltek, és kétszázat sebesítettek meg Párizsban. A terrortámadás második évfordulójára készült cikkünkben összefoglaljuk a lényeget.

2015. november 13-án este néhány perccel a francia-német focimeccs kezdete után robbanást lehetett hallani a Stade de France stadion D kapujánál. 80 ezren voltak a stadionban, a Guardian beszámolója szerint közülük sokan azt hitték, tűzijátékot hallanak. A mérkőzés is folytatódott, de nem tűzijáték volt, hanem egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Az Origo egy korábbi cikkében azt írta: a terrorista be akart jutni a stadionba, de a bejáratnál a biztonsági őröknek gyanús lett - egyes hírek szerint meglátták a robbanómellényét, amikor átvizsgálták, mások szerint kést találtak nála - és nem engedték be. Ezért elhátrált a kaputól, és felrobbantotta magát. Ezt követően három autóval indultak útnak a terroristák, hogy bárokban, kávézókban és pizzázókban gyűjtsenek áldozatokat. A legtöbb emberrel, összesen 89 fővel a Bataclan színházban végeztek. Tíz perccel az első után újabb robbanás történt a Stade de France-nál, ezúttal a H kapunál robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A stadionban ülő nézők és játékosok még ekkor sem tudtak semmit, de a szintén a stadionban lévő Francois Hollande elnököt és Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert kimenekítették. Hollande az 23:58-as televízióbeszédben rendkívüli állapotot hirdetett egész Franciaországra, és ideiglenesen határellenőrzést vezetett be. Ez volt az első országos kiterjedésű rendkívüli állapot a második világháború óta. A támadást az Iszlám Állam követte el, a terroristák AK–47-es gépkarabélyokkal és testükre erősített bombákkal támadtak. Az összesen tíz elkövető többgenerációs bevándorló volt, akik a Szíriában történtek miatt akartak bosszút állni Párizsban. A CNN több ezer oldalnyi, a terrortámadásokról szóló vizsgálati jegyzőkönyvet szerzett meg. Ezekből derült ki, hogy az eredeti terv szerint még ketten ott lettek volna a terrortámadás éjszakáján, azonban őket még hamis útlevelük miatt még Görögországban letartóztatták. Kiderült, hogy még több helyszínen támadtak volna: bevásárlóközpontokban és egy szupermarketben is gyilkolni akartak.

TEK: 14 terrorista utazott át Magyarországon

A Terrorelhárítási Központ (TEK) adatai szerint 14 terrorista utazott át Magyarországon 2015 nyarán-őszén, akiknek közük volt a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekményekhez - mondta Majoros Csaba, a TEK Felderítési Igazgatóságának alezredese. Elmondta: a terroristák néhány napot töltöttek az országban, a TEK adatai szerint ugyanakkor az Iszlám Államnak Magyarországra telepített kiterjedt hálózata nem volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.