Közélet

Ismét támad a „csendes gyilkos”!

Ismét támad a „csendes gyilkos”!

2017. november 16., csütörtök
Ismét támad a „csendes gyilkos”!

Nem tudnak a katasztrófavédelem munkatársai olyan Csongrád megyei esetről, ahol szén-monoxid-érzékelő használata mellett történt volna tragédia. A színtelen, szagtalan gáz veszélyeire hívták fel a figyelmet Szegeden.

A fűtési szezonban sajnálatos módon megjelennek a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetek. A tragédia pedig elkerülhető lenne – hangzott el a Szegeden tartott sajtótájékoztatón. Rókus Imre tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezetője elmondta, az utóbbi években a CO-mérgezés által bekövetkezett halálesetek mindegyikéről elmondható: nem volt jelzőkészülék a háztartásban. Kitért rá, a balesetek legfőbb forrása a nyílt lánggal égő berendezések rossz műszaki állapotából ered, amely adódhat a nem megfelelő levegő-utánpótlás biztosításából, elmaradt karbantartásból, tisztításból. A szén-monoxid-érzékelő növeli a biztonságot, de önmagában nem elegendő a baj elkerüléséhez. Amennyiben ilyen eszköz vásárlása mellett döntenek, érdemes tájékozódni a katasztrófavédelem

honlapján

megtalálható listáról. Itt feltüntették, melyik eszközt érdemes választani, illetve melyik került a bevizsgálást követően tiltólistára. Elhangzott, a 13-15 ezer forintos árkategória már megbízhatónak mondható. Kiss Árpád, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. üzemvezetője ismertette, *-*a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, az emberi érzékszervek számára nem érzékelhető, már csak annak a szervezetre gyakorolt hatása. Hangai József, a Dél-Alföldi Regionális Igazgatóság mentőtisztje a tüneteket ismertetve kiemelte, alacsony koncentráció esetén jelentkezhet fejfájás, szédülés és émelygés, továbbá hasi panaszok és görcsök, végtaggyengeség, magasabb koncentráció mellett eszméletvesztés, legvégső esetben pedig halálos kimenetellel is járhat a szén-monoxid mérgezés. Király József, a kéményseprő-ipari ügyfélszolgálat hódmezővásárhelyi csoportvezetője a kéménytüzek megelőzésével kapcsolatban hangsúlyozta, a nem megfelelő tüzelőanyag használatával olyan égéstermék keletkezhet, amely lerakódhat az égéstermék-elvezető cső falán, leszűkítve ezzel annak keresztmetszetét. A tüzelőberendezés nem kap megfelelő levegő-utánpótlást a működéséhez, ezért szívóhatás alakul ki a kéményben és az égéstermék a tüzelőberendezésen keresztül visszaáramlik a lakótérbe, füst, illetve szén-monoxid-mérgezést okozva ezzel. Mint elmondta, frissen vágott, magasabb nedvességtartalmú fát tüzelve, akár ez két hét leforgása alatt is bekövetkezhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.