Közélet

Hova tovább? Pályaválasztásban segítenek Szegeden

Hova tovább? Pályaválasztásban segítenek Szegeden

2017. november 10., péntek
Hova tovább? Pályaválasztásban segítenek Szegeden

Mi leszek, ha nagy leszek? – valamennyi pályaválasztás előtt álló diákban felmerül a kérdés. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya idén is nagyszabású programmal segít a tanulóknak meghozni a megfelelő döntést. Az érdeklődő diákok akár szüleikkel együtt is ízelítőt kaphatnak cégek, képzőintézmények kínálatából, sőt, beleshetnek egyes szakmák kulisszái mögé is. Ez az első év, hogy a mezőgazdasági vállalkozások munkaerőigénye kiemelt szerepet kapott.

Interaktív és látványos standokkal, előadásokkal várják a diákokat november 16-18. között Szegeden. A “Találd ki magad!” címmel meghirdetett 18. Pályaválasztási napok (PÁV) újdonsága, hogy idén már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott a rendezvény szervezőihez, így a mezőgazdasági szakképzés és az agrárvállalkozások is nagyobb hangsúllyal szerepelnek az ajánlott lehetőségek között. Az, hogy a fiatalokat is foglalkoztatja a későbbi munkavállalás gondolata, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az előzetesen kiírt rajzpályázatra több mint száz mű érkezett szerte a megyéből. A fiatal alkotók a hozzájuk legközelebb álló szakmát vitték papírra. A műveket szakmai zsűri értékeli, a november 16-i PÁV megnyitón hirdetnek eredményt az IH Rendezvényközpontban. Az ottani kiállításon november 17-ig mintegy hatvan standnál várják az érdeklőket. Kitelepülnek a megyei szakgimnáziumok, szakközépiskolák és gimnáziumok, valamint a Szegedi Tudományegyetem karai, vállalkozások, cégek. A háromnapos programsor zárónapja, november 18-a egy családi nap. A Szent-Györgyi Albert Agórában pályaválasztási tanácsadással, önismereti kérdőívvel, szakmabemutatókkal, nyelvi szintfelmérővel várják az érdeklődőket. „Tapasztalataink szerint a diákok pályaválasztásában jelentős szerepet töltenek be a szülők, így lehetőséget biztosítunk számukra is tájékozódni a képzőintézmények és a munkáltatók ajánlatairól, megismerkedni a kínálattal. Itt szülő és diák közvetlenül gyűjthet információt olyan fiataloktól, akik már a szakképzésben tanulnak, vagy a cégek alkalmazottjaitól, ezzel is segítve a gyermeket a hozzá leginkább illő szakma kiválasztásában” – világított rá az esemény fontosságára Balázs Gitta, a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának szolgáltatási szakügyintézője. Elmondta azt is: októbertől kezdve üzemlátogatásokat szerveztek, szerveznek a PÁV kezdetéig a fiataloknak olyan vállalatoknál, amelyek a duális képzésben érintettek, illetve a későbbiek folyamán akár álláshelyeket is tudnak kínálni a szakmát tanulóknak. „Közel kétezer fiatal vett részt ezen a megyében, mert fontosnak tartjuk, hogy tapasztalati úton ismerjék meg a szakmákat. Lássák a munkakörülményeket, a feladatkört, a megszerzett szakmaismeret által felmérhetik, hosszútávon eltudják-e magukat képzelni az adott pályán” – tette hozzá Balázs Gitta, kiemelve, ebben az évben nagyobb hangsúlyt kaptak a mezőgazdasági vállalkozások. A megyei agrárkamarával karöltve szervezett programokon nem csak a képzőhelyek, hanem élelmiszeripari cégek, és korszerű magángazdaságok is fogadtak fiatalokat.

Az idei esztendőben is megszervezett „Árnyék program” keretében a diákoknak ezúttal is lehetősége adódott többek között egy színész, állatorvos, könyvelő, vagy akár egy pénzügyi szakember teljes napját megismerni, ily módon reális képet kapni a szakma napi rutinjáról. A szakember szerint, a Pályaválasztási Napok programjai által a fiatalok nemcsak a szakmákat ismerhetik meg, hanem a munkaerő-piaci helyzetet is és informálódhatnak az elhelyezkedési lehetőségekről. Az előkészítésben és a lebonyolításban a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete, a Szegedi és a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum olyan együttműködésre törekszik, amelynek célja segíteni a diákokat a megfelelő „álomszakma” elérésében. A három nap részletes programja

ide

kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.