Közélet

Wittner Mária: „A forradalmak nem a konyhában történnek”

Wittner Mária: „A forradalmak nem a konyhában történnek”

2017. október 19., csütörtök
Wittner Mária: „A forradalmak nem a konyhában történnek”

Amikor Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde 2006-ban kiszivárgott, lehetett érezni, hogy valami készül az országban – emelte ki Wittner Mária nagy érdeklődés mellett a SZEGEDma Klub vendégeként. Az ’56-os forradalmárral Csúri Ákos, a Blogstar.hu alapítója beszélgetett.

Biszku Béla, Kádár János

és

Marosán György

úgy halt meg, hogy érvényes, jogerős elmarasztaló bírósági ítélet nem született ellenük – indította el a beszélgetést a házigazda.

Wittner Mária

elmondta, amikor

Novák Előd

(a Jobbik volt alelnöke) feljelentette Biszku Bélát, akkor nem érezte aktuálisnak, a szavatossági idő lejárt, ennyi idő távlatából már bocsánatot se kérjenek a történtek miatt. Szerinte visszataszító az, amikor egy közel száz éves embert idéznek be a bíróságra tolókocsiban. Kiemelte,

Orbán Viktor

miniszterelnök részéről sem történhetett meg a felelősségre vonás, mert az akkori bűnösök védelem alatt álltak. „Elfeledkezünk arról, hogy ’89-ben volt egy rózsadombi paktum, amelyet sokan tagadnak, de egyetlen pontot sem tudnak mutatni belőle, amely nem valósult meg. Kevesen tudják, hogy egy második paktum is született 2003-ban ennek megerősítésére a Medgyessy-kormány idején. A kommunisták teljes védelmet élveztek és a bírókat is a helyükön kellett hagyni” – ismertette az egykori forradalmár, akinek az is a tudomására jutott, hogy csalták el a ’94-es választást

Slobodan Milošević-en

és a szerb követségen keresztül.

Visszaemlékezett, amikor 1982-ben Magyarországon már kormányválság is lehetett volna, akkor Kádár szabad kezet adott

Fekete Jánosnak

a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyalni. Kádár János második legnagyobb árulása az volt, hogy Magyarországot gazdaságával, iparával együtt kiszolgáltatta az IMF-nek. Nem véletlen az sem, hogy hazánkat teljesen kifosztották, az élelmiszeriparát leépítették.

Csúri Ákos

kérdésére válaszolva kifejtette,

Zentai Károly

és

Képíró János

ellen – nagy valószínűséggel – koholt vádként hozták fel, hogy nyilasként, csendőrparancsnokként zsidókat öltek meg, amelyet senki nem bizonyított. Ekkor nem hördült föl a magyar sajtó. A volt országgyűlési képviselő szerint egy dolog biztos, az isteni igazságtétel alól senki nem bújhat ki.

Rendőri brutalitás a forradalom 50. évfordulóján

„Amikor

Gyurcsány Ferenc

őszödi beszéde 2006-ban kiszivárgott, lehetett érezni, hogy valami készül az országban. A Dunántúlon tartózkodtam éppen, amikor értesültem róla, hogy három busznyi rendőrt vittek a fővárosba. Egy egység az MSZP-székház pincéjében, másik a Mosonyi utcai laktanyánál, valamint Dunakeszi kutyakiképző telepén is készenlétben álltak. Az egyik kedves ismerősöm 1956-ban gerinclövést kapott, egy életen át tolókocsiba kényszerült. Megfogadtuk, megéljük együtt a forradalom 50 éves évfordulóját. Nem élte meg, néhány héttel azelőtt elhunyt. A 2006-os történtek után megköszöntem a Jóistennek, hogy a helyszínen ezt nem kellett átélnie. A rendőri brutalitást követően a volt SZDSZ-es

Kuncze Gábor

úgy nyilatkozott, a népnek nem kellett volna az utcára vonulnia. Én úgy gondolom, a forradalmak nem a konyhában történnek. Akik ezt a kegyetlenséget elrendelték, lovas rendőrökkel verették szét az ünneplő tömeget, s ugyanolyan hóhérok, mint akik ellen harcoltunk ’56-ban” – ismertette, hozzátéve, nem tudja megérteni, Gyurcsány még mit keres a képernyőn. Ő és társai harsogják, hogy nincs demokrácia, sajtószabadság, holott a legmocskosabb dolgokat ők szórják a sajtóba nap, mint nap.

Az utódpárt és a fertőzött vérvonal

Nem lehet a történteket sem nekik, sem az elődeiknek megbocsátani. A forradalom 50. évfordulójának vérbefojtása ugyanis azt jelképezi, hogy a hóhér elvárja az áldozatától a bocsánatkérést, ugyanakkor ő képtelen megbocsátani az áldozatának. Wittner Mária kiemelte, az MSZMP utódpárjaként alakult meg az MSZP, véleménye szerint nem is lehetnének a demokrácia részesei, hiszen mint elmondta, véres a pártház, véres a kezük, amely még mindig ott remeg megalvadtlanul az utódokén is. Az 1994-es elcsalt választások után először az SZDSZ nem akart velük közösködni, majd mégis megtették. Az egykori forradalmár elmondta,

Soros György

kérésének tettek akkor ezzel eleget, a napjainkban ismét együtt hoznák a magyar népre a bajt. Szerinte az MSZP kampányt folytatott azért is, hogy besározzák 1956 ismert arcait, névtelen résztvevőit, hőseit. A 2006-os eseményekhez kötődve felidézte, a terrorizmussal vádolt

Budaházy Györggyel

is jó kapcsolatot ápolt. Gyurcsányék beárazták őt terroristának, ráadásul mindezt egy olyan ember, aki a március 15-i beszédénél kommandósokat rendelt a tetőre és gyerekekkel vette magát körbe.

Pio atya

és

Mindszenty József

bíboros találkozásáról elmondta, az atya jól tudta, hogy a bíborost megalázták. „A Mindszenty-emlékkönyvben olvasható, női alakban kísértette meg a sátán. Később kiderült, levetkőztették meztelenre, s beküldtek nőket a zárkájába vetkőzni. Az ávósok gúnyt űztek belőle. A nők között ott volt

Janikovszky Éva

is” – fejtegette Wittner Mária. Felidézte azt is, 1956 után hogyan verték halálra, majd tették furnér ládába fiatalok holtesteit, hogy aztán tömegsírba borítsák az élettelen áldozatokat a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájának tömegsírjába. A megtorlók élvezték, amit tettek – fűzte hozzá.

Horn Gyula meghiúsult kitüntetése

Gyurcsány Ferenc javaslatot tett 2007-ben

Sólyom László

köztársasági elnöknek a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetés odaítélésére

Horn Gyula

részére. A felterjesztést az államfő aggályosnak tartotta, ezáltal joga volt megtagadni a kitüntetés adományozását. Az indoklás szerint Horn Gyula fenntartott és képviselt nézetei, az 1956-os forradalomban játszott szerepe összeegyeztethetetlen a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével. Wittner Mária elmondta, felháborodott a javaslat kapcsán, hiszen mint hangsúlyozta, milyen kitüntetés az, amit a hóhér és az áldozat egyaránt megkap.

Az ’56-os forradalom mai emlékezete

„A forradalom 60. évfordulója alkalmából 2016-ot Forradalmi emlékévnek nyilvánította a kormány. Az ország több pontján, számtalan osztályban tartottam történelemórát, a diákok nagy érdeklődést mutattak, mertek kérdezni is. Egyik esetben, amikor beszámoltam az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése utáni leszámolások legvéresebb, salgótarjáni sortüzéről, az óra után egy tanuló elmesélte, a családjából is volt áldozata a tragédiának” – emlékezett vissza Wittner Mária.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.