Közélet

TRINNO projekt: a digitalizáció viheti előre a megyei vállalkozásokat is

TRINNO projekt: a digitalizáció viheti előre a megyei vállalkozásokat is

2017. október 2., hétfő
TRINNO projekt: a digitalizáció viheti előre a megyei vállalkozásokat is

A digitális forradalomnak kulcsszerepe van a Csongrád megyei vállalkozások életében is – hívták fel a figyelmet a TRINNO projekttel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Szegeden. Üzleti ökoszisztéma a tradíció és innováció jegyében címmel valósítják meg nemzetközi konzorciumban azt a kezdeményezést, amelynek magyar oldalról a Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. a részese.

A nemzetközi projekt keretein belül célul tűzték ki a résztvevő régiók üzleti ökoszisztémájának kialakításához szükséges komponensek meghatározását, amelyek előmozdítják a digitális innovációt a hagyományos szektorokban, elősegítve ezek hazai adaptálását, fejlesztését. A két magyar résztvevőn túl további öt nemzetközi projektparner vállal szerepet a megvalósításban Olaszországból, Írországból, Szlovéniából és Spanyolországból.

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a szegedi sajtótájékoztatón kiemelte, a Csongrád Megyei Önkormányzat a működését tekintve a tradícióikra építkezik, ugyanakkor felvállalta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) mellett a munkaerő-piaci egyensúly megteremtését, valamint befektetés ösztönzéssel kapcsolatban is stratégiát alkotott, azaz az önkormányzat bír egy innovatív lendülettel. „A projekt legfontosabb eleme a jó gyakorlatok megismerése, a partnerkapcsolatok kialakítása. A héttagú konzorcium együttműködve a megoldásokat kívánja megtalálni” – emelte ki.

Az ELI-HU Nonprofit Kft. részéről

Lukovics Miklós

projekt koordinátor elmondta, hagyomány és innováció a projekt két hívószava. Az ELI véleménye szerint egy szélsőségesen innovatív gazdasági egység, amelynek egy hagyományos vállalkozói struktúrában kell érvényesülnie. A projektben arra keresik a választ, hogyan tudna a kutatóközpont a megyei vállalkozásokhoz közelebb, vagy azokkal kapcsolatba kerülni. „A válasz a digitalizációban, napjaink vezető kihívásában rejlik” – hangsúlyozta Lukovics Miklós. Egy olasz vállalkozásfejlesztési szervezet és egy szlovén fejlesztési központ képviselőjének jelenlétében zajló tájékoztatón elhangzott, a két magyarországi szereplő a nemzetközi konzorcium tagjaként kívánja felhívni a Csongrád megyei vállalkozók figyelmét – többek között egy hétfő délután kezdődött háromnapos konferencia keretein belül –, hogy a digitális forradalom nemcsak az innovatív, hanem a hagyományos ágazatokra is jelentős hatással van. Az öt éves projekt 2021-ben zárul, az INTERREG Europe program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.