Közélet

Történész: két párhuzamos szerepe van a V4-nek

Történész: két párhuzamos szerepe van a V4-nek

2017. október 8., vasárnap
Történész: két párhuzamos szerepe van a V4-nek

Kollai István történész szerint a visegrádi négyek (V4) együttműködésének van egy koordinációs, szakmai és egy közbeszédet alakító szerepe is.

Megindult egy jó együttműködés az érintett országok között, ami a közös érdekképviseletet erősíti az Európai Unión (EU) belül, a közbeszéd alakításában pedig konszenzusra kell törekedni a Nyugattal és a helyi társadalmakon belül is - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Kollai Istvánt

azzal kapcsolatban kérdezték, hogy családbarát közösségi eseménnyel szeretnék jobban megismertetni a visegrádi együttműködés lényegét az emberekkel, ennek egyik első állomása a budapesti Várkert Bazár előtti V4 vasárnap. Úgy fogalmazott: azért jó a visegrádi elnökségi hétvége, mert a közös örökségre helyezi a hangsúlyt "a közös ellenség helyett". Megjegyezte: nem szabad, hogy a mostani, erős visegrádi együttműködés és Visegrád-diskurzus Nyugat-ellenessé váljon, bezárkózó legyen. Kitért arra is, hogy lesz majd egy "nagyon erős kérdésfeltevés" a Merkel-Macron tengelytől, hogy "akarunk-e eurót és a mag-Európához tartozni", és szerinte jó lenne egységes V4-álláspont arról, hogy az euróövezethez akar tartozni és a legbelső döntéshozatalban akar részt venni az országcsoport. Kollai István jelezte: a migrációs krízisről a visegrádi országoknak van saját álláspontjuk, és szerinte logikus, hogy máshogy állnak a kérdéshez, mint azok az országok, amelyek koloniális múlttal rendelkeznek és évtizedek óta fogadnak be Európán kívüli embereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.