Közélet

Nézőpont: az MSZP vezetése soha nem kedvelte Botkát

Nézőpont: az MSZP vezetése soha nem kedvelte Botkát

2017. október 3., kedd
Nézőpont: az MSZP vezetése soha nem kedvelte Botkát

Többnyire kudarcként, bukásként értékelik a pártok az MSZP-s Botka László lemondását a miniszterelnök-jelölti posztról, az MSZP pedig – hivatalos kommunikációjában legalábbis – némileg megosztott a kérdésben.

Fodor Csaba

, a Nézőpont Intézet ügyvezetője az MSZP-n belüli hatalmi harcok újra fellángolására számít, valamint arra is, hogy korábbról ismert szocialista vezetők bukkanhatnak fel az újabb miniszterelnökjelölt-keresés során -

írja a hirado.hu

.

Botka László

hibát hibára halmozott az elmúlt kilenc hónapban, egyebek mellett nem tudott szavazókat sem hozni az MSZP-nek. Hétfői bejelentése tehát a kudarc elismeréseként értelmezhető – szögezte le a hirado.hu megkeresésére Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője. Botka László hétfőn délelőtt közleményben és

szegedi sajtótájékoztatóján is bejelentette

: lemondott a miniszterelnök-jelölti posztról. Szeged szocialista polgármestere döntését egyebek mellett azzal indokolta: hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban.

Az MSZP léte a tét

Molnár Gyula

, az MSZP elnöke úgy értékelte Botka László visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől: „ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”, valamint a „karakteres” szociáldemokrata politika folytatását ígérte. A Fidesz úgy reagált: Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A kormánypárt úgy fogalmazott: „a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek”, a baloldalon semmi sem változik. A Jobbik úgy kommentálta Botka visszalépését, hogy ezzel elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert.

Gréczy Zsolt

DK-szóvivő azt mondta: Botka lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát, az LMP szerint pedig ez egy „nehéz pillanat”. Fodor Csaba szerint ugyanakkor kifejezetten rossz döntés született az MSZP szempontjából: „innentől kezdve a párt léte a tét” – fogalmazott, utalva a Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatására, amely szerint minden eddiginél alacsonyabb a szocialisták támogatottsága, a teljes felnőtt népesség körében 6 százalék szimpatizál az MSZP-vel.

Nem voltak oda Botkáért?

A szocialista párt a jelek szerint következetesen és gyorsan reagált, amikor Botka László lemondását követően gyakorlatilag eltüntette a politikust az MSZP hivatalos portáljáról. Fodor Csaba szerint nehéz megítélni, hogy pontosan mi állhat ennek hátterében, az viszont „tény, hogy az MSZP vezetése soha nem ‘kedvelte’ különösebben Botkát, csak a siker és az egyéni érdekek – plusz mandátumok – reményében támogatták őt”.

Várható menetrend: válságkezelés, kongresszus, belső harcok, casting

A szakértő arra számít, hogy várhatóan újraindul a baloldali kormányfőjelölt-kereső „casting”, és szinte biztos, hogy nem az első jelöltek lesznek a befutók. „Ennek egyenes következménye az újbóli válságkezelés, megismételt kongresszus, valamint a korábbi vezető szocialista politikusok aktivizálódása, a belső hatalmi harcok fellángolása és nyilvánosság előtt történő megvívása” – fejtette ki. Az eseményeknek, amelyet Botka László lemondása indított el, Fodor Csaba szerint

Gyurcsány Ferenc

volt miniszterelnök és a látványosan balra nyitó LMP lehet a nyertese, a Jobbik ugyanakkor biztosan nem fog tudni profitálni az MSZP várható gyengüléséből. A párt ugyanis – szögezte le Fodor Csaba – a belső feszültségek, a félresiklott néppártosodás és az ellentmondásos kommunikáció miatt eleve válságban van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.