Közélet

Ne hagyjuk elveszni a mindennapi kincseinket! + FOTÓK

Ne hagyjuk elveszni a mindennapi kincseinket! + FOTÓK

2017. október 22., vasárnap
Ne hagyjuk elveszni a mindennapi kincseinket! + FOTÓK

A mai rohanó világban talán fel sem tűnik, hogy mennyi érték vesz körül bennünket. Ennek ellenére fontos, hogy megőrizzük és továbbadjuk őket a jövő generációinak, ugyanis csak így lehetnek teljesek a mindennapjaink. Ezt hangsúlyozták szombat délután Üllésen, ahol a Csongrád Megyei Értéktár fórumára várták az érdeklődőket.

A Csongrád Megyei Közgyűlés a nemzeti örökség megőrzése, valamint a nemzeti azonosságtudat erősítése érdekében hozta létre korábban a Csongrád Megyei Értéktárt, ami szombat délután fórumot szervezett az üllési Déryné Kulturális Központban.

Kakas Béla

, a megyei közgyűlés elnöke portálunknak elmondta, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság által támogatott rendezvény céljaként azt tűzték ki, hogy népszerűsítsék az értéktár mozgalmat, és megmutassák, mennyire fontosak a különböző településeken megtalálható értékek megóvása. „Tudatosítani kell az emberekben, hogy a mindennapi életünket szebbé tevő értékeinket nem szabad kárba veszni, ugyanis azokat tovább kell adnunk a jövő generációinak” – fogalmazott Kakas Béla. Hozzátette, a megye jelenleg több mint 80 nyilvántartott értékkel büszkélkedhet, ezek közé tartozik például a mangalica, a hódmezővásárhelyi hímzés és a makói hagyma is. Egy adott értéket először a területileg hozzá köthető települési vagy tájegységi értéktárba kell felvetetni, amelyek kezelője általában a helyi önkormányzat. Ezt kővetően kerülhet az érték megyei szintre.

Nagy Attila Gyula

üllési polgármester ismertette, a nagyközségben két évvel ezelőtt alkották meg a helyi értéktárt. Jelenleg is zajlik a gyűjtési munka, például a településen lévő alkotóházat és horgásztavat javasolják felvételre a helyi értékek közé. A fórum után a megyei értéktár által meghirdetett vetélkedő nyertesei léptek fel, akik különböző népi motívumokkal tarkított produkciókkal szórakoztatták a megjelenteket. A program a VIII. Citeratalálkozóval zárult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.