Közélet

Több mint 50-en haltak meg Las Vegasban

Több mint 50-en haltak meg Las Vegasban

2017. október 2., hétfő
Több mint 50-en haltak meg Las Vegasban

Helyi idő szerint vasárnap este egy Las Vegas-i kaszinóból lőtt bele egy támadó egy szabadtéri koncert közönségébe. Legalább ötvenen meghaltak, több mint négyszázan megsérültek. A támadó öngyilkos lett, a társát elkapták. Ez volt a legvéresebb tömeglövöldözés az Egyesült Államokban - írja az Origo.

A kaszinóval szemben éppen egy zenei fesztivál keretében tartottak koncertet. A támadó a kaszinó 32. emeletéből lőtt bele a körülbelül 22 ezres tömegbe. Amikor a zenész és a közönség meghallották a lövéseket, előbbi lerohant a színpadról, a kitörő pánikban az emberek egymást taposva menekültek, és próbáltak fedezéket keresni. Legalább ötvenen meghaltak, és több mint 400 ember megsérült a támadásban, ezzel a legvéresebb tömeglövöldözés lett Amerikában. A rendőrség lezárta a környéket, a lövöldöző pedig öngyilkos lett a kaszinó 32. emeletén lévő szobájában. A támadót a 64 éves, helyi lakos

Stephen Paddockként

azonosították, szobájában pedig legalább 10 lőfegyvert találtak.

Joe Lombardo

seriff szerint a támadó "magányos farkas" volt, és egyelőre nincs okuk azt hinni, hogy egy katonai vagy egy terrorszervezet tagja lett volna. Vallási nézetei még nem ismertek. Elkapták a 62 éves, ázsiai származású

Marilou Danley

-t, akit a tettestársának tartanak, mivel együtt élt Paddockkal. A lövöldözés alatt is jelen volt a hotelszobában, de ő maga nem vett részt a támadásban. Továbbá két, nevadai rendszámú járművet is lefoglaltak, amelyeket a lövöldözéshez kötnek. Az eddigi legsúlyosabb támadás az Egyesült Államokban 2016 júniusában volt egy orlandói éjszakai klubban, amikor egy dzsihadista támadó 49 embert ölt meg, 58-at pedig megsebesített. Egy szolgálaton kívüli rendőr meghalt a támadásban. A sérültek között további két, szolgálatot teljesítő rendőr van, akiknek állapota stabil.

Jack Owen

countryénekes a színpad mellett állt, mikor elkezdődött a lövöldözés: először azt hitte, a show részéhez tartozó pirotechnikai trükkökről van szó. "Aztán észrevettem, hogy embereket lőnek le és kitört a káosz. Még egyáltalán nem dolgoztuk fel. Olyan volt, mint egy rossz film." Sokan éppen felvételt készítettek, mikor elkezdődött a támadás. Volt, aki először azt hitte, tűzijátékot hall a kaszinó felöl, amíg rá nem jött, hogy egy gépfegyver lövésiről van szó. A káoszban a legtöbben a legközelebbi hotelek felé rohantak, vagy autók mögé bújtak a golyózápor elöl. A rendőrség arra kéri a jelenlévőket, hogy az elkészült fotókat és videókat küldjék el nekik a nyomozáshoz. A szomszédos McCarran Nemzetközi Repülőtér forgalmát egy időre leállították, mivel sokan a kifutókra menekültek. Az autóforgalom továbbra is korlátozott, a Las Vegas Stripet és környékét lezárták.

Az Iszlám Állam vállalta a Las Vegas-i merényletet

A dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség közlése szerint "a Las Vegas-i támadást az Iszlám Állam egyik harcosa követte el, eleget téve a koalíciós országok elleni támadásokról szóló felhívásoknak". A hírt szerint a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra. A férfiről korábban testvére úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint nem volt vallási és politikai elköteleződése. Az IÁ szócsöveként használt hírügynökség információi azonban kétségbe vonják a testvér állítását.

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma

58-ra emelkedett a vasárnap éjjel Las Vegasban elkövetett tömegmészárlás halálos áldozatainak száma. A kórházakban 515 sebesültet ápolnak. Mindezt Las Vegasban tartott sajtótájékoztatóján Joe Lombardo seriff jelentette be hétfőn, szavai szerint "legalább" 515 sebesültet ápolnak a kórházakban. A seriff hozzátette: az idő előrehaladtával nőhet a halálos áldozatok száma is. Brian Sandoval nevadai kormányzó jelenlétében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa a sajtótájékoztatón a leghatározottabban hangsúlyozta: a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata. A nevadai kormányzó megfogalmazásában a lövöldözés helyszíne "háborús övezethez" hasonlít. "Dühösek vagyunk. Gyászolunk. Meg vagyunk zavarodva" - mondta a kormányzó. Carolyn Goodman, a város polgármestere további segítségre kérte a helyieket, mint mondta: leginkább a véradókra számítanak. Közben egyre több részlet derül ki az elkövetőről, a 64 éves Stephen Paddockról. Floridában élő testvére, Eric Paddock egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy "derült égből villámcsapásként" érte őt a hír, a testvérét békés és nyugodt embernek ismerte. Erről számolt be a The Washington Post című napilap is, amely megírta, hogy információi szerint Paddock jogszerűen vásárolta a lőfegyvereket. A férfi a Las Vegastól mintegy 120 kilométernyire északkeletre fekvő Mesquite városkában élt. Családja, gyermekei nincsenek, partnernőjét ugyan letartóztatták, de azonnal tisztázták is. Quinn Averett, Mesquite rendőrségének szóvivője a The New York Times című napilap riporterének elmondta, hogy Paddock nem volt büntetett előéletű, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. A Las Vegas-i seriff helyettese, Kevin McMahill szerint a férfinak néhány közlekedési kihágása volt, viszonylag rendszeresen tett látogatásokat Las Vegasban, mert szerencsejátékos volt. Az ABC televízió információi szerint Paddock korábban könyvelőként dolgozott, és vadászati engedélye vot, amely Alaszkára érvényes. Mesquite rendőrsége hétfőn átkutatta Paddock lakását, és fegyvereket és lőszereket talált.

Áder János részvétét fejezte ki Donald Trumpnak

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki hétfőn Donald Trump amerikai elnöknek küldött részvéttáviratában a Las Vegas-i vérengzés miatt. A köztársasági elnök az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint "az egész magyar nép és a maga nevében küldött üzenetet a legmélyebb részvétéről és együttérzéséről a borzalmas Las Vegas-i mészárlás miatt, amelyben több mint 50 embert gyilkoltak meg, és további százak megsebesültek". Magyarország élesen elítéli ezt a brutális erőszakos cselekedetet. E fájdalmas pillanatokban gondolatban együtt vagyunk e mérhetetlen nagy tragédiában életüket vesztett ártatlan áldozatok családjával - írta Áder János. Fotó: Getty Images/2017 Getty Images/David Becker

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.