Közélet

Kovács Árpád: az államháztartás segíti a gazdasági növekedést

Kovács Árpád: az államháztartás segíti a gazdasági növekedést

2017. október 26., csütörtök
Kovács Árpád: az államháztartás segíti a gazdasági növekedést

A Költségvetési Tanács elnöke szerint az államháztartás a gazdasági növekedés fenntartásának egyik meghatározó tényezője.

Kovács Árpád

a Debreceni Egyetem (DE) gazdaságtudományi karán csütörtökön a Költségvetés és gazdasági növekedés címmel tartott előadásában kiemelte, hogy a magyar gazdaságban bekövetkezett stabilitási és növekedési fordulat után versenyképességi fordulatra van szükség. "A költségvetési szféra ma már nem elvesz, hanem hozzájárul az ország versenyképességéhez" - mondta a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Kovács Árpád részletesen elemezte a gazdaságra ható hazai és nemzetközi kockázatokat. Ezek közül kiemelte a demográfiai helyzetet, amelyben óriási változások történtek. A korábbi 1,2-es szaporulati ráta 1,4-re nőtt, de jó esély van arra, hogy tovább javul az ország reprodukciós képessége, amihez nagyban hozzájárul a kormány családtámogatási rendszere - mondta. A világgazdaság további kockázati tényezői között említette az alacsony növekedést, az alacsony kamatokat, a magas adósságot, a törékeny bankrendszert. Kovács Árpád arról is beszélt, hogy a bizonytalanságok közepette 8 trillió dollár keresi a helyét a szabad világban, s a befektetésekben a térségszemlélet bontakozik ki. A befektetők egyre inkább nem tesznek különbséget a különböző országok között. Tudomásul kell venni, hogy például a V4-ek csoport (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország), Ausztriával és Romániával együtt egy gazdasági övezetnek számít, amely "az európai uniós növekedés kétszeresét tudja hozni" - magyarázta. Az előrejelzések szerint az a térség továbbra is tudja tartani a 3,5-4 százalékos GDP-növekedést, és az elkövetkező években "az Európai Unió (EU) fejlődése fölött tud produkálni" - tette hozzá a professzor. A Költségvetési Tanács elnöke szerint Magyarország lényegileg az eurozóna szintjén teljesít, "a kormány részéről teljesen indokolt, hogy a költségvetés besegít a gazdaságba". Úgy vélte, az államadósságnak a GDP 60 százalékában meghatározott maastrichti kritériuma Magyarországon az elkövetkező 10 éves periódusban teljesülhet, "egyre kisebb az adósságszolgálati teher, egyre jobb pozícióba kerülünk". Beszélt arról is, hogy Magyarországon javult a gazdaság megítélése, de a társadalmi folyamatok egyes részterületein romlás következett be, ezeken be kell avatkozni a javulás érdekében. E területek közé sorolta az innovációt, az egészségügyet és az oktatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.