Közélet

Halálos szelfi, avagy mennyit ér egy fotó?

Halálos szelfi, avagy mennyit ér egy fotó?

2017. október 3., kedd
Halálos szelfi, avagy mennyit ér egy fotó?
szelfi14kf

A közösségi oldalak manapság életünk részét képezik. Előszeretettel osztjuk meg gondolatainkat, videóinkat és természetesen a legemlékezetesebb pillanatainkat megörökítő fotóinkat a világhálón. Egyes fényképek azonban túllőnek a célon, a több visszajelzés érdekében sokan akár az életüket is kockáztatják egy-egy extrém helyen elkészített szelfi révén.

Az önmagunkról készített fotók, vagyis a szelfik töretlen népszerűségnek örvendenek a közösségi oldalakon. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy közöljük tartózkodási helyünket, élményünket ismerőseinkkel, követőinkkel. A lájkok halmozása azonban átcsaphat felelőtlen magatartásba akkor, amikor az egyén a még több interakció érdekében minél veszélyesebb helyen igyekszik megörökíteni önmagát. A világ számos országában követelt már halálos áldozatokat ez az őrült hóbort, magyar személyek is veszítették már szelfizés közben életüket. Egy ártatlannak tűnő fénykép mögött azonban több is rejtőzhet. Tóth Tamás pedagógus

„Selfie”

című vándor fotókiállításával kívánja felhívni a figyelmet, hogy a retusált, mosolygós arcok mögötti világ közel sem ennyire gondtalan. „Folyamatosan várjuk a pozitív megerősítéseket, többen a közösségi média felületeit használják erre a célra. Többek között csak azért vásárolnak meg egy ruhát, vagy utaznak el egy szép helyre, hogy azt az élményt, fotót megoszthassák másokkal, cserébe pedig várják a visszajelzéseket. Ennek a magatartásnak a hátterében több minden állhat, ilyen például az ingerszegény magánélet, így ők az interneten keresztül várják a visszacsatolást. Tapasztalom, hogy kevésbé tudjuk manapság megélni a pillanatot, a társasági élet is háttérbe szorul, pontosabban áthelyeződik az online felületre” – emelte ki Tóth Tamás hozzáfűzve, a magunkról készített fényképek jellemzően a tökéletességet sugallják, ugyanakkor elmondta, *-*a szelfik készítése nem ördögtől való, ő maga is előszeretettel készít ilyen képeket. Véleménye szerint a határok megtartása az elsődleges, nincs abban semmi kivetnivaló, amennyiben egy fontos pillanatot örökítünk meg. „Az internet világában rendre jelennek meg újabb őrületek, ezért úgy gondolom, nem a szelfizésben fog kicsúcsosodni az önveszélyes magatartás. Borúlátó vagyok e tekintetben” – jegyezte meg. A kiállítás képei révén pozitív visszajelzések érkeztek a számára, sokakat gondolkodtatott el arról is, hogy valójában milyen fényképeket osztunk meg a világhálón önmagunkról, amelyek között elképzelhető, hogy több nem is a teljes valót ábrázolja. Megtudtuk, a két évvel ezelőtt Szegedről útjára indított vándorkiállítás több nagyvárost bejárt országszerte, az ősz folyamán ismét, utolsó állomásaként Szegeden lesz látható, ahol a képeket árverezésre bocsájtják, a befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítják. A szelfizés tehát önmagában nem elítélendő, csak érdemes átgondolni, mit ér meg valójában néhány lájk a számunkra. Egy emberéletet biztosan nem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.