Közélet

Gyurcsány cége segítette ki Czeglédy vállalatát

Gyurcsány cége segítette ki Czeglédy vállalatát

2017. október 4., szerda
Gyurcsány cége segítette ki Czeglédy vállalatát

A volt kormányfő nevéhez köthető Altus 255 ezer eurós kölcsönt nyújtott a a Humán Operátor Zrt. számára, annak likviditási problémái miatt - írja a Magyar Hírlap.

Tavaly február 25-én a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vagyonkezelésre szakosodott cége, az Altus Portfólió Korlátolt Felelősségű Társaság 255 ezer euró összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt.-nek - közölte a

magyarhirlap.hu

. A Magyar Hírlap információi szerint

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc

és

Botka László

, valamint az MSZP és a Demokratikus Koalíció ügyvédje az ügyletben készfizető kezességet is vállalt. A 2016. április 30-ai lejárati idejű kölcsönről szóló szerződést Gyurcsány felesége,

Dobrev Klára

írta alá. A szerződésben a kamatot az aktuális jegybanki alapkamat mértékében határozták meg, ezenfelül a kölcsönvevőnek 4800 eurót kellett fizetnie. Az Altus Portfólió Kft. 2015. február 18-án cégjogi átalakulással jött létre az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. jogutódjaként. A vállalat megalakulás erősen köthető az Európai Bizottsághoz, ugyanis a cég kétszer négyszázezer eurós megbízást kapott uniós kohéziós pénzek felhasználásának ellenőrzésére. A cég profiltisztítására azért lehetett szükség, mert a kétes üzleti múltú Altusszal szemben a Legfőbb Ügyészség a közérdek sérelme miatt több pert is indított, ám ezek „elévülés” miatt zátonyra futottak. Nyilván csak véletlen egybeesésről lehetett szó akkor, amikor a Humán Operátorral megkötött kölcsönszerződést nem sokkal azután írták alá, hogy az Európai Bizottság újabb négyszázezer eurós megrendelést adott az Altusnak - írja a Magyar Hírlap, valamint felveti a kérdést, hogy a kölcsön pénznemeként miért a közös európai valutát használták, amikor az iskolaszövetkezetek diákmunkásait forintban kellett Czeglédyéknek fizetniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.