Közélet

Dugonics Andrásról szól a Szegedi Polgári Platform következő előadása

Dugonics Andrásról szól a Szegedi Polgári Platform következő előadása

2017. október 25., szerda
Dugonics Andrásról szól a Szegedi Polgári Platform következő előadása

A szegedi piaristák működéséről és Dugonics Andrásról tart előadást a dóm altemplomában pénteken Szörényi László, az MTA doktora, a szegedi egyetem professzora.

Újabb előadásra invitálja az érdeklődőket a Szegedi Polgári Platform.

Pál József

, tanszékvezető egyetemi tanár elmondta, az ingyenes előadás-sorozatok alkalmaival akadémiai előadóktól, közérthető szinten hallgathatnak előadást a látogatók Szeged városának történetéről, ugyanakkor a rendezvényeikkel párhuzamosan elindult egy, a Szegeden élt jelentős történelmi személyek életéről, életművéről szóló sorozat is. Kifejtette, a másfél éve futó előadás-sorozat a kilencedik estéjéhez közeledik, az október 27-i rendezvényen ezúttal

Dugonics András

, piarista pap életéről derülnek ki olyan részletek, amelyeket csak kevesen ismernek. „A mostani előadás tehát a szegedi piaristák életét fogja feleleveníteni, ezen belül Dugonics András alakját, akinek az irodalomtörténeti szerepe rendkívül nagy, hiszen az ő nevéhez köthető az első magyar nyelven írt regény az Etelka, amely egyben az első szegedi dialektusban megírt regény is” – emelte ki Pál József. Hangsúlyozta, kevesen tudják, hogy matematikusként tankönyveket is írt, és számos latin szakkifejezés magyar megfelelőjét honosította meg nyelvünkben. Neki köszönhető többek közt az egyenlet, a gömb és a csonka szavunk is.

Blazovich

László egyetemi tanár, nyugalmazott levéltár-igazgató az előadás témájához kapcsolódóan felhívta a figyelmet arra, hogy a piaristák indították el a középszintű iskolai oktatást Szegeden, amely szükségessége a középkorra nyúlt vissza. Ennél fogva a pénteki előadáson az is kiderül milyen szerepet játszott az iskolarendszer a magyar nyelv és kultúra megerősödésben, illetve a délvidéki értelmiség kialakulásában. Szörényi László, az MTA doktora, a szegedi egyetem professzora október 27-ei előadását 18 órától a dóm altemplomában tekinthetik meg. A szervezők mindenkit várnak az ingyenes ismeretterjesztő estére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.