Közélet

Domborművel emlékeznek a független Algyő atyjára + FOTÓK

Domborművel emlékeznek a független Algyő atyjára + FOTÓK

2017. október 2., hétfő
Domborművel emlékeznek a független Algyő atyjára + FOTÓK

Piri József nélkül nem kapta volna vissza függetlenségét Algyő 24 év után. Az ismételt önállóvá válás alkalmából avatták fel az emlékművet.

Mostantól

Bánvölgyi László

községházán található domborművével emlékeznek

Piri Józsefre

, Algyő volt polgármesterére, díszpolgárára, aki húsz évvel ezelőtt a lakosság támogatásával elérte, hogy a nagyközség újból függetlenné váljon. A Tiszavirág Nyugdíjas Klub kezdeményezésére készítették el a bronz alkotást, az avatóünnepségen részt vett felesége és fia is.

Némethné Vida Zsuzsanna

, egykori kollégája osztotta meg emlékeit Piri Józsefről. 1946-ban született, az általános iskola éveit a nagyközségben töltötte, majd a vasútforgalmi technikumot végezte el Szegeden, első munkahelye is a Magyar Államvasutak lett.

Juratovics Aladár

segített neki, hogy még a katonasághoz való bevonulása előtt felvételizhessen a József Attila Tudományegyetemre, s ott jogászként végezhessen. Törvény biztosította, hogy Algyő képviseletet kapjon a szegedi közgyűlésben a rendszerváltozás után, egyben 44 évesen az algyői részönkormányzat vezetője lett. Gyorsan vette az akadályokat, jó politikai előrelátásnak köszönhetően olyan fejlesztések kezdődtek meg, amelyek meghatározták a település későbbi sorsát.1996-ban tartottak népszavazást az 1973-ban elvesztett önállóság visszaadásáról, s ennek köszönhetően 1997. október 1-jétől ismét függetlenné váltak Szegedtől. 1997-ben választották meg polgármesterré, később a Csongrád megyei közgyűlés tagja is volt. Rengeteg fejlesztés fűződik a nevéhez, bölcsőde, fürdő, új iskolaépület és sportcsarnok építése kezdődött, sorban tűntek el a sáros utcák. Kizárta a pártpolitizálást a képviselőtestület működéséből, munkatársai szerették tisztelték.

Molnár Áron

polgármester és

Varga Ákos

jegyző leplezték le a domborművet, melyet a család és az ismerősök is véleményeztek. Algyő vezetője és

Gubacsi Enikő

alpolgármester a nagyközség nevében koszorúztak, valamint Újvár és Martonos testvértelepülések elöljárói is tisztelegtek Piri József emléke előtt. Rajtuk kívül sokan egy-egy virággal emlékeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.