Közélet

Volom András: Az ifjúság kezében a jövő kulcsa

Volom András: Az ifjúság kezében a jövő kulcsa

2017. október 2., hétfő
Volom András: Az ifjúság kezében a jövő kulcsa

Magyarország első ENSZ ifjúsági küldötte a napokban adta át a stafétát utódainak az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A közelmúltban Szegeden is járt, ahol többek között a jogi kar vendégeként tartott előadást. Hírportálunknak elmondta, létkérdésnek tekinti, hogy a fiatalabb generációt érintő témák is napirenden legyenek az Egyesült Nemzetek Szervezeténél.

„Munkám során a fiatalok szempontjait képviseltem az ENSZ működési- és döntéshozatali mechanizmusában a magyar delegáció tagjaként” – ismertette

Volom András

, aki a szegedi fiatalokkal is beszélgetett, gyűjtött információt, valamint megosztotta velük a küldöttként külföldön szerzett tapasztalatait. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, az ENSZ közgyűlésének a fenntartható fejlődési célok meghatározásánál a fiatalok véleményét képviselte. Magyarországon úgy tapasztalta, ezen a területen nem kellőképpen tájékozott az ifjúság, holott hatalmas felelősségük van abban, hogy azok a környezeti, társadalmi, gazdasági problémák, amelyekre megoldást javasolhatnak, az ENSZ céljaiban is helyet kapjanak, prioritást élvezzenek. A figyelemfelhívás és információátadás is kiemelt feladata egy küldöttnek. Kiemelte, az ifjúság nyitott és segíti a munkáját. Iskolákban, workshopok alkalmával a tanárok, egyéb szervezetek képviselői meglepetten konstatálták, hogy igenis érdekli a fiatalokat a fenntarthatósági kérdések, azaz a saját jövőjük.

„Nyitottak, csak a megfelelő csatornákon keresztül kell megszólítani, bevonni őket a kommunikációba. Közvetíteni kell számukra, hogy valós beleszólásuk van, tudnak hatni a folyamatok alakulására, ezáltal megérzik, hogy az ő érdekükről van szó” – emelte ki, megjegyezve, kiemelt cél megtanítani egy fiatalnak, hogy építő szereplője lehet a társadalomnak, egyéni kezdeményezéseket indíthat, befolyásolhatja a jövőt, megváltoztathatja környezete működését. „A fenntarthatóság kérdése közéleti téma, pontosabban azzá kell emelni. Fontos feladatom, hogy az információt kihozzam a szűkös, magas diplomáciai keretek közül. Nemcsak fiatalokkal, hanem döntéshozókkal is beszélek. Felhívom a figyelmüket, hogy a munkájuk során adjanak teret a fenntarthatósági szempontoknak, és vonják be a fiatalabb korosztályt” – hangsúlyozta. Magyarország volt ENSZ ifjúsági küldötte hírportálunknak elmondta, amennyiben egy döntéshozó lehetőséget ad egy fiatalnak, emellett aktív támogatói körbe helyezi őt, akkor a városa tényleges építője lehet. Ennek következtében az elvándorlás esélye is kisebb az illetőnél. „Az ifjúsági küldöttek között is kiütközhet egy-egy kérdésben véleménykülönbség, más megközelítés, de ez nem veszélyezteti az együttműködésünk eredményességét. Fontos mindenki számára, hogy a saját nézőpontját is megjeleníthesse” – ismertette, kiemelve, a küldötti feladatát a jövőben

Rácz Zsófia

és

Szuda Ágnes

viszi tovább. Hozzátette, eddigi törekvéseit más úton folytatja. Az ifjúsági küldöttek mögött álló hálózat kialakításán dolgozik majd, illetve további projektek keretében a fenntarthatósági kérdésekkel, valamint a fiatalok bevonásával is foglalkozik a jövőben is.

Egy ifjúsági küldött azért dolgozik, hogy a fiatalabb generációnak erős érdekképviselete alakulhasson ki hazai és nemzetközi szinten.

Elmondta azt is, a napokban Szegeden, több platformon egyeztetett helyi fiatalokkal. Saját küldetéséről úgy fogalmazott, az ifjúsági küldött egy lebegő szereplő, aki valójában senkihez sem tartozik, de mindenkivel szoros együttműködésben dolgozik. Egyszerre tud találkozni egy vállalat vezérigazgatójával, egy államtitkárral, az ENSZ-ben főtitkárral, helyettesekkel. Véleménye szerint a fiatal küldöttek olykor olyan szempontokat is tudnak tolmácsolni a tapasztaltabb diplomatáknak, amelyek egyébként nem is szerepelnének az ő elképzeléseik között. Kiemelte, az ifjúsági küldöttek feladata kiemelt, hiszen a „fenntarthatatlanság” konzekvenciáit a jelenlegi fiatalabb generáció tapasztalja 30-40 év múlva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.