Közélet

A piarista gimnázium adott otthont a Görgey Artúr Történelemversenynek

A piarista gimnázium adott otthont a Görgey Artúr Történelemversenynek

2017. október 28., szombat
A piarista gimnázium adott otthont a Görgey Artúr Történelemversenynek

Kilencedik alkalommal rendezték meg Szegeden a Görgey Artúr Történelemversenyt a Csongrád megyei és a határmenti szórványban élő 7. és 8. osztályos magyar tanulóknak. A feladatok gerincét idén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc adta, a helyezést elért diákok díjakban és ajándékokban részesültek.

A Görgey Artúr Történelemverseny központi témája évente változik, általában a magyarok az első világháborúban, a Rákóczi–szabadságharc, legutóbb pedig a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok jelentek meg a feladatlapokon. A feladatok gerincét idén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc adta. A sokszínű feladványok megoldására a diákoknak egy óra állt a rendelkezésükre.

Murányi Gábortól

, a szervezésért felelős Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület képvelőjétől megtudtuk, 105 gyermek és 35 kísérő tanár érkezett számos Csongrád megyei településről, hogy megmérettesse tudását a közkedvelt tantárgyból. Sőt, 15 határontúli településről is érkeztek résztvevők, többek közt Adáról, Aradról, Zentáról és Tornyosról is érkeztek fiatalok. Az egész napos rendezvénynek, idén először a Dugonics András Piarista Gimnázium adott otthont. A történelemversenyt a gimnázium, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület közösen szervezte. „A verseny célja a határontúli magyar–magyar kapcsolatok erősítése, a középiskolai felvételire való felkészülés segítése, a tanulók elméleti ismereteinek bővítése valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelés. Ennek megfelelően a vetélkedő mellett, a résztvevők egyéb közös programokon vesznek részt” – mondta el portálunknak Murányi Gábor. A verseny napján az iskola aulájában korabeli tárgyi emlékeket, egyenruhákat és maketteket, valamint információs és szemléltető tablókat, kiadványokat, és korhű csatajelenetek képeit, festményeit tekinthették meg az odaérkezők. Továbbá a szervezők népszerű hagyományőrző műsorral is kedveskedtek a résztvevőknek, a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjainak műsorával. A nap végén kiosztották a legeredményesebbeknek járó díjakat és ajándékokat. A vetélkedőt és a kísérőprogramok megvalósítását a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Mozaik Kiadó Kft., a Rubicon-Ház Kft, és a CI-FI Civil Központ támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.