Közélet

A Homokhátság is küzd a munkaerőhiánnyal

A Homokhátság is küzd a munkaerőhiánnyal

2017. október 20., péntek
A Homokhátság is küzd a munkaerőhiánnyal

Már nem csak a mezőgazdaságban, hanem a többi ágazatban is nehéz megfelelő munkaerőt találni – hangzott el a Zákányszéken tartott közmeghallgatáson. Matuszka Antal polgármester és B. Nagy László országgyűlési képviselő tájékoztatta az aktualitásokról a lakosokat, akik több kérdést is feltettek a politikusoknak.

Elsőként

Matuszka Antal

által a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítéséről hallhattak a megjelentek, akik a környezet védelméről, valamint a lakóhelyi környezet állapotáról is tájékozódhattak. Több kérdés is megfogalmazódott a lakosok részéről, akik jelezték a politikusoknak, hogy a községben működő vállalkozások egyre inkább szembesülnek a munkaerőhiánnyal. „A Homokhátságban a mezőgazdasági termelés miatt a korábbi években is ismert volt ez a jelenség, azonban az országban tapasztalható gazdasági növekedés eredményeként ma már a többi ágazatban is érzékelik ezt” – mondta

B. Nagy László

. A térség országgyűlési képviselője úgy látja, hogy az előttünk álló időszak egyik nagy feladata a munkaerő helyben tartása lesz, mivel a kelet-európai humán erőforrásokat a nyugati országok előszeretettel elcsábítják. Ennek mérséklését béremeléssel lehet elérni. Szó esett az európai uniós fejlesztésekről is. B. Nagy László ismertette, a 2014-2020-as ciklusban Zákányszék önkormányzata és a helyi vállalkozások összesen másfél milliárd forint értékben jutottak és jutnak hozzá forrásokhoz. Problémaként merül fel azonban, hogy a 2013-14-ben tervezett projektekhez hozzárendelt összegek ma már nem fedezik a kivitelezés költségeit, ugyanis a pozitív gazdasági mutatók miatt megnőtt Magyarországon az eszköz- és anyagpiacok iránti kereslet. A fideszes politikus szerint ezt kormányzati és uniós egyeztetések által központilag kell orvosolni, mivel jelenleg az összes önkormányzat küzd ezzel a nehézséggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.