Közélet

A Braille-nyomtató és Braille-kijelző áfájának csökkentését kezdeményezik

A Braille-nyomtató és Braille-kijelző áfájának csökkentését kezdeményezik

2017. október 15., vasárnap
A Braille-nyomtató és Braille-kijelző áfájának csökkentését kezdeményezik

Kezdeményezte a Braille-nyomtató és Braille-kijelző áfájának 27-ről öt százalékra csökkentését két fideszes országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt és Tapolczai Gergely.

Nyitrai Zsolt

, aki a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott tisztségét is betölti, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székházában a látássérültek (a fehér bot) nemzetközi napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a látássérült embereknek fontos áfacsökkentésért módosító javaslatot nyújtottak be Tapolczai Gergellyel az áfatörvényhez. Azt mondta, az áfacsökkentés 2018. január 1-jétől lépne hatályba, hozzátéve, az áfacsökkentés jelentős segítséget nyújthat a vak és gyengén látó embereknek, akik ezeket az eszközöket használják. Nyitrai Zsolt felidézte: Magyarországon 86 ezer ember vak, illetve gyengénlátó. A vakok száma több mint 9 ezer, több mint 73 ezren gyengén vagy alig látnak, és több mint 3 ezer siketvak él az országban. Azt mondta: a kormány stratégiai partnerként kezeli a jövőre alapításának 100. évfordulóját ünneplő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét (MVGYOSZ). Ezt mutatja az is - tette hozzá -, hogy míg a szervezet költségvetési támogatása 2010-ben 97 millió forint volt, 2017-ben ez az összeg már 195 millió. Kiemelte: a vakok és gyengénlátók esetében is fontos a "semmit rólunk nélkülünk"-elv, ezért minden fontos döntést és szabályozást az érdekképviseleti szervezet bevonásával hoznak meg. Példaként említette az együttműködésre, hogy a kormányzati kommunikáció megismertetésére - a szervezet javaslatára és bevonásával - hangoskönyvet hoztak létre, és akadálymentesítették az állami rendezvényeket.

Nagy Sándor

, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke fontosnak nevezte, hogy a kormány több szinten is érdemi párbeszédet folytat a vakokat és gyengénlátókat képviselő szervezettel. Mint mondta, a vak emberek információhoz jutásában szinte nélkülözhetetlen a pontírás, ezzel tudnak újságot, könyvet olvasni, az országban élő siketvakok számára pedig szinte kizárólagos információs forrás a pontírás. Véleménye szerint az áfacsökkentés nagyon kedvező lenne, hiszen így azok is hozzájutnának ezekhez a nélkülözhetetlen eszközökhöz, akik eddig nem tudtak. Hozzátette: a költségvetési támogatás emelkedése is nagyon fontos a szövetség számára, mivel sok szolgáltatást nyújtanak a vakoknak és gyengénlátóknak. Példaként említette a saját nyomtatású Braille-kiadványokat, kottákat, a Braille-könyvtárat, valamint a vakvezetőkutya-képzést.

Tapolczai Gergely

(Fidesz) siket országgyűlési képviselő jelelve osztotta meg gondolatait a sajtótájékoztatón. Kiemelte: a Fidesz-KDNP mindent megtesz azért, hogy elősegítsék a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét, erre a célra jövőre 260 millió forintot fordítanak, 100 millió forinttal többet, mint idén. Hozzátette: vannak nagy múltú, nagy érdekvédelmi szervezetek, mint az MVGYOSZ vagy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, de vannak fiatal szervezetek is, mint a Siketvakok Országos Egyesülete, és ezek a kisebb szervezetek is részesülnek az 5 százalékos költségvetésitámogatás-emelésben. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1969-ben nyilvánította október 15-ét a fehér bot nemzetközi napjává, a vakok világnapjává, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, és segítsék társadalmi beilleszkedésüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.