Közélet

Visszahozhatja a futballt Magyarcsanádra az új műfüves pálya + FOTÓK

Visszahozhatja a futballt Magyarcsanádra az új műfüves pálya + FOTÓK

2017. szeptember 22., péntek
Visszahozhatja a futballt Magyarcsanádra az új műfüves pálya + FOTÓK

Pénteken vehették birtokba a magyarcsanádi gyerekek az elkészült műfüves pályát, amelynek segítségével így újraéledhet a futball a településen.

Mint azt a pénteki pályaátadó ünnepségen

Farkas János

, a település polgármestere elmondta, a régi aszfaltpálya helyére álmodták meg a műfüves pályát, amelyet sikerült megvalósítaniuk - hamarosan pedig az I. Szent Gellért Vándorkupa mérkőzéseit játszhatják rajta. Az Magyar Labdarúgó Szövetség pályaépítési programjának keretén belül megvalósuló beruházáshoz a szükséges önerőt belügyminiszteri forrásból fedezték, amiben a térség országgyűlési képviselője,

Lázár János

nagy segítségére volt Magyarcsanádnak. A műfüves pálya mellé lelátó is épült, ám ahhoz, hogy ez elkészüljön, a katolikus templom kertjében található területre volt szükség, így az egyházközség beleegyezésére volt szükség, amelyet a Szeged-Csanádi egyházmegye támogatott is, az együttműködési megállapodás keretében pedig az érintett területet 15 évre térítésmentesen bocsátották az önkormányzat rendelkezésére. "Elindult Magyarcsanád intenzív fejlődése, ami a helyi emberek számára kézzel fogható. 189 millióból felépült az új művelődési házunk, 120 millió forintból felépült az egészségügyi komplexumunk, amelyben helyet kap egy gyógyszertár is. Megújultak útjaink egy része, és nem utolsó sorban ennek a pályának a kialakítására 11 millió forintot költöttünk. Összességében 354 millió forint az az összeg, ami két év alatt a magyarcsanádi lakosok szolgálatára fordíthattunk" - fogalmazott Farkas János, aki köszönetet mondott azoknak, akik munkájukkal kivették az említett beruházásokból részüket.

Nógrádi Tibor

, az MLSZ Csongrád megyei területi igazgatója kiemelte, a megyei pályaátadók kitüntetett helyszíne Magyarcsanád, mert először adtak át olyan helyen egy elkészült pályát, ahol régóta nincs élő futball. Hozzátette, fontos, hogy olyan településeken, mint Magyarcsanád is, legyenek olyan közösségi terek, ahol kapcsolatok, barátságok szövődhetnek, a műfüves pálya pedig ilyen lehet. "Az iskola, a templom és a labdarúgó-pálya egy kis területen összpontosul, és több közösségnek ad életteret és lehetőséget. A magyar labdarúgás nagyon büszke, hogy egy ilyen településre is eljutott egy műfüves pályával és hisz abban, hogy Magyarcsanád meg tudja tölteni tartalommal, és rövidesen futballcsapat szerveződik a gyerekekből, ami által be tud kapcsolódni a település a versenyszerű futballba. Hiszünk abban is, hogy itt nem áll meg a történet, és a helyiek kiváló mérkőzéseket játszhatnak ezen a pályán" - fejtette ki az ünnepségen Nógrádi Tibor.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője gratulációját fejezte ki az elkészült pályához, majd megemlékezett arról, négy éve kezdtek el közösen dolgozni azon, miképp fejlődhetne a település, ugyanakkor szóba hozta a megye névváltoztatását is, hiszen a helyiek emlékeztették őt arra, hogy itt, az egykori Csanád megye területén másképp gondolkodnak az emberek, mint Szegeden, Hódmezővásárhelyen vagy Makón. Reményét fejezte ki, hogy a helyiek érzékelik, hogy az ország adófizetői szövetségesként tekintenek rájuk, hiszen a környékbeli települések mindegyikén sikerült művelődési házat, egészségügyi kötponzot, utakat, járdákat építeni és felújítani, vagy olyan beruházásokat fejeztek be, amelyek élhetőbbé tették a települést. "A szabadidő eltöltésére a legjobb válasz a sport, ezért támogatja a kormány a sportolási lehetőségeket a mindennapos testneveléssel. Magyarcsanád önkormányzatának az volt a kérése, hogy a művelődési és egészségház mellett a futball lehetőségeit is biztosítsuk az itt tanuló, élő fiatalok számára" - összegzett a miniszter, aki sok sikert kívánt a magyarcsanádiaknak a pálya használatához. A pályát

Kiss-Rigó László

megyéspüspök áldotta meg, aki az egyházmegye nevében elmondta, megtisztelő számukra, hogy együttműködhetett az önkormányzattal a pálya létrehozását illetően. Kiemelte, az ember számára fontos a lelki és a testi egészség is, ezt az egymás mellett lévő templom és sportpálya is erősíti. Háláját fejezte ki Lázár János felé, aki az élet minden területén szolgálja azokat a településeket, amelyek térségéhez tartoznak. "A pályát a magyar nyelvben sok értelemben használunk: beszélünk vasúti pályáról, életpályáról, idegpályáról - én azt kívánom, hogy aki itt megfordul, az az élet pályáján erőt nyerjen ahhoz, hogy ő és közössége is előrehaladjon" - zárta szavait Kiss-Rigó László. A beszédeket követően a helyi gyerekek vették birtokukba a műfüves pályát, és újra pattogott a labda Magyarcsanádon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.