Közélet

Testvérvárosi tapasztalatcsere Mórahalmon

Testvérvárosi tapasztalatcsere Mórahalmon

2017. szeptember 15., péntek
Testvérvárosi tapasztalatcsere Mórahalmon

A képzett munkaerő országok közötti áramlásának kérdéskörét állították középpontba a Mórahalmon rendezett konferencián. A homokháti város testvértelepülési képviselői is megosztották tapasztalataikat.

Mórahalom a „Képzett munkaerő megtartása és vonzása a Közép- és Kelet-európai országokban" címmel rendezett konferenciát. A program során a résztvevők olyan javaslatokat is megfogalmazhattak, amelyek lehetséges megoldási alternatívákat eredményezhetnek.

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere hírportálunknak elmondta, helyi szinten munkaerőhiányt tapasztalnak. „Mórahalom huszonöt évvel ezelőtt ambiciózus gazdaságfejlesztési programot határozott meg. A településnek akkor szinte nem volt megtartóereje, továbbá jelentős mértékű munkanélküliség volt jelen. Először az infrastruktúra hiányosságait kellett orvosolnunk, munkánk eredménye lett többek között az ipari park létrehozása. Majd a gazdasági szereplők hiányát kellett pótolni, ebből lett a befektetés-ösztönzési politika. Ezt követően a támogatási rendszerek kiaknázását szerveztük meg. Jelenleg krónikus munkaerőhiánnyal nézünk szembe, sosem gondoltuk, hogy ez bármikor bekövetkezhet. Kezdetben a mezőgazdaságban, a kertészetben jelentkezett a hiány, mára valamennyi ágazatban tapasztalható. Ez úgynevezett „rendszerprobléma”, erre kell megoldási javaslatokat találnunk. A kitűzött célt szolgálta a mai konferencia is, ahol többek között az Európai Uniós intézmények, a civil-szektor, a forprofit-szektor és az önkormányzatok osztották meg tapasztalataikat, javaslataikat. Testvértelepüléseink a helyben jelentkező sajátosságaik által mutatták be a helyzetüket, az eszközeiket” – foglalta össze Nógrádi Zoltán polgármester.

A településvezető ismertette, Mórahalmon a közeljövő egyik nagy fejlesztése az állami támogatással megépülő

munkásszálló

lesz, segítve a munkaerő mobilitását. Ez a beruházás lehet az ipari park utolsó infrastruktúra-fejlesztési üteme. Emellett többek között foglalkoztatási paktumot működtetnek, támogatásokat adnak, képzési programokat szerveznek, középiskolát építenek, gyakorlati helyszíneket hoznak létre, a szakképzéssel együttműködésben tanulói szerződéses rendszert működtetnek. Kiemelte, az elkövetkező időszak fő célja: reagálni a munkaerőhiányra. A Csongrád Megyei Önkormányzattól

Gyarmati Zoltán

, a

Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum

irodavezetője kérdésünkre válaszolva elmondta, a paktum célja, hogy minél több olyan személyt kapcsoljanak be a munka világába, akik eddig nem jutottak álláshelyhez. Törekednek arra, hogy a munkavállalókat és a munkaadókat célzó támogatás által növeljék a megyei foglalkoztatottságot és segítsék a térség gazdaságának fejlődését. A programba álláskereső hátrányos helyzetű személyeket vonnak be. Ide tartoznak a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők, a 25. életévét be nem töltötte személyek, a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, az 50. életévét betöltött személyek, a legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, a GYES-ről, GYED-ről, ápolási díjról visszatérők, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, a megváltozott munkaképességűek, valamint a roma nemzetiséghez tartozó személyek. A mórahalmi konferencián részt vett többek között a település lengyel testvérvárosa, Uniejów delegációja, továbbá Csíkszentmárton, Temerin és Zsombolya küldöttei is, a saját munkaerő piaci helyzetüket tárták az érdeklődők elé. A nap folyamán helyszíni üzemlátogatásra is volt lehetőség. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt neve: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító: TOP-5-1-1-15-CS1-2016-00001 (x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.