Közélet

Putyin: Magyarország megerősítette atomerőmű-bővítési szándékát

Putyin: Magyarország megerősítette atomerőmű-bővítési szándékát

2017. szeptember 1., péntek
Putyin: Magyarország megerősítette atomerőmű-bővítési szándékát

Magyarország megerősítette szándékát, hogy folytatja a paksi erőmű Oroszországgal közös bővítési projektjének megvalósítását - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Projektorija elnevezésű tudományos-technikai diákfórumon.

"Épp most voltam Magyarországon. Magyar partnereink megerősítették készségüket a projektjeink megvalósítására" - mondta Putyin a jaroszlavli rendezvényen. Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy Oroszország számos országban aktív a nukleáris energetika terén. "Világszerte fejlesztjük projektjeinket. És sohasem fukarkodunk. Nemcsak eladunk egy terméket, hanem egész iparágakat teremtünk: szakembereket készítünk fel, jelentős projekteket adunk át a helyi vállalatoknak, megosztjuk tudásunkat" - mondta Putyin. Mint mondta, ez Oroszország számára is lehetőséget nyújt a gyors fejlődésre. Hozzátette, hogy az orosz szakemberek megelőzik japán, amerikai és más országokból való kollégáikat.

Vlagyimir Putyin

hétfőn a cselgáncs világbajnokság kezdetére látogatott Budapestre, s ez alkalomból tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség hétfőn jelentette, hogy a Paks II projekt keretében a szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett a paksi atomerőmű reaktorai turbina-berendezésének gyártására és szállítására kiírt tenderre. A GE Hungary Kft., a GE Hungary Kft. és az Alstom Power Systems konzorciumának vezetőjeként pályázott. A paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport 770 millió euró értékben rendelte meg a turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását.

Szijjártó Péter

külgazdasági és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.