Közélet

Markánsabb, ízletesebb kenyerek a boltok polcain

Markánsabb, ízletesebb kenyerek a boltok polcain

2017. szeptember 2., szombat
Markánsabb, ízletesebb kenyerek a boltok polcain

A Magyar Élelmiszerkönyv tartalmának változtatása a sütőipari termékeket is érintette, így például azóta csak a rendeletben leírtaknak megfelelő jelöléssel és tartalommal bíró áruk hozhatók forgalomba. A termékek minőségjavulását várták a kezdeményezéstől.

A törvényi szabálymódosítás előkészítői munkájában is szerepet vállaló Magyar Pékszövetség szakmai titkárától,

Werli Józseftől

megtudtuk, a nyár folyamán életbe lépő változások óta még rövid idő telt el ahhoz, hogy átfogóan lehessen véleményt alkotni az eredményekről, ugyanakkor elmondta, az eddigi visszajelzések pozitívak a szakma és a vásárlók részéről is. „A Földművelésügyi Minisztérium a jobb minőségű kenyerek és a pékáruk készítése érdekében kezdeményezte a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak változtatásait. Úgy gondolom, a kitűzött célt sikerült elérni, ugyanis a magasabb minőséget képviselő, biológiailag értékesebb összetételű termékek választéka szélesedett, ezáltal kívánják a vásárlók figyelmét is ráirányítani a minőségibb pékáruk fogyasztására, már csak saját egészségük érdekében is, hiszen ezek a termékek rostdúsabbak, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben is gazdagabbak” – emelte ki Werli József. A sütőipari termékekre vonatkozó új szabályozás alapján, a házi kenyér elnevezés helyett fehér-, vagy búzakenyér elnevezéssel lehet forgalomba hozni az ebbe a csoportba tartozó termékeket. A kenyér esetében a legkisebb forgalomba hozható mennyiséget – a korábbi 500 gramm helyett – 250 gramm alsó határértékben állapították meg. Ekkora tömegű terméket is lehet kenyérnek nevezni, amennyiben a további feltételeknek is megfelel, továbbá rendelkezik a szükséges címkével is. Érdemes a csomagolt kenyerek összetételét szemügyre venni a címkén, ugyanis 100 grammra lebontva a kenyér tápértékét, a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost és a só mennyiségét is fel kell tüntetni. A csomagolatlan termék esetében vásárlói kérésre a termékekről eladónak kell tájékoztatást adnia erről. A rozskenyér rozstartalmát minimum 60 százalékban határozták meg, amennyiben ez az érték elmarad ettől, de a rozsőrlemény meghaladja a 30 százalékot a korábbi 15,1 százalék helyett, akkor a terméket rozsos kenyér elnevezéssel lehet forgalomba hozni. A teljes kiőrlésű kenyereket is érintette az előírás-változtatás. A terméknek minimum 60 százalék, vagy afeletti mértékben tartalmaznia kell teljes kiőrlésű lisztet. Ezentúl csak is azok a termékek számítanak teljes kiőrlésűnek, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben tartalmaznak teljes kiőrlésű lisztet. Korábban ez az érték alacsony mértékű százalékot tett ki. A Graham 90 százalékban határozták meg a Graham liszt tartalmat, míg legfeljebb tíz százalékban a búza vagy rozsőrlemény mennyiségét. A tönköly kenyérnél 60 százalék az alsó határérték, legfeljebb 40 százalék egyéb búza- vagy rozsőrlemény-tartalom mellett. „A feltüntetett érték-minimumoktól felfelé ellehet térni, a tapasztalatok alapján erre is van példa. Az átállás új technológiai fogásokat is igényelt, a teljes kiőrlésű és rozskenyerek hosszabb technológiai idővel készülnek, hosszú érésű kovász alkalmazásának bevezetésével, újraalkalmazásával. Ennek és a magasabb beltartalmi összetételnek természetesen némi költségvonzata is van, ugyanakkor a jobb minőségű termékek tovább frissek maradhatnak, ez egyfajta takarékosságot is jelenthet” – tette hozzá a szakmai titkár, megjegyezve, a kenyerek és egyéb pékáruk széles választékának köszönhetően mindenki megtalálhatja a maga számára kedvező árfekvésű terméket. „A korábban hatályban lévő előírások is már kellően szigorúak voltak, az új előírások által csak még jobb minőségű termékeket érhetnek el a vásárlók. A szabályok szigorodtak többek között a kézműves termékekre vonatkozóan is” – hangsúlyozta. Megtudtuk, a Magyar Pékszövetség a Kenyérünnep alkalmával versenyt hirdetett. A kitűzött cél volt, hogy a jelentkezők már az új előírásoknak eleget tevő pékáruval regisztrálják magukat három kategóriában: búzakenyér, rozskenyér és teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyerekkel. A búzakenyér kategóriájának győztes terméke lett egyben a kiválasztott Szent István-napi kenyér. Ez az esemény volt az életben lévő törvénymódosítás szemrevételének első mérföldköve, a benevezett áruk jelesre vizsgáztak. Az ország több pontján rendeztek még versenyt. Werli József kiemelte, egy kisalföldi „megmérettetésen” a helyi újság olvasói ajánlásaiból állították össze a résztvevők listáját, az árut közvetlenül a boltokból szerezték be, ez egyben egy mintavételi eljárásnak is betudható volt. A szakma képviselői és a fogyasztók alkotta grémium is elégedett volt a tapasztaltakkal, ez is egy pozitív visszacsatolás volt a törvényi változások megvalósulását illetően. Werli József elmondta, a gyártók részéről az átállás folyamatos, az eredmény mindannyiunk érdekét szolgálja.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.