Közélet

Kritikus bringások lepték el Szeged belvárosát + FOTÓK

Kritikus bringások lepték el Szeged belvárosát + FOTÓK

2017. szeptember 24., vasárnap
Kritikus bringások lepték el Szeged belvárosát + FOTÓK

A Dóm térről indulva ismét több százan szálltak kerékpárra, hogy felvonulásukkal ráirányítsák a figyelmet a környezetbarát közlekedési módra, illetve arra, hogy a városüzemeltetés nagyobb gonddal legyen a kerékpárral közlekedőkre a mindennapi forgalomszervezésben.

A nemzetközi autómentes naphoz kapcsolódva, az Európai Mobilitási Hét zárásaként több száz kerékpáros pattant a nyeregbe a 24. szegedi Critical Mass kerékpáros fölvonuláson. A résztvevők ismét a figyelemfelhívás jegyében tekertek és emelték drótszamarukat az égbe. A tömeg a Dóm téren gyülekezett, majd gurult végig a belváros utcáin egy nagy kört megtéve az egyben végállomást is jelentő kiindulópont eléréséig. A szervezők célja volt, hogy megmutassák a városvezetésnek: Szeged kerékpáros város, sokan járnak vele iskolába, dolgozni, vagy éppen ez a munkaeszközük, éppen ezért nem kérnek abból, hogy hirtelen, szó nélkül lezárják sokak munkahelyre vezető útját, hogy szükségtelenül megállítsák és leszállítsák a bicikliseket ahelyett, hogy normális keretek között szerveznék meg a bringás közlekedést.

„Vannak olyanok, akik mégsem értik, hogy kik bicikliznek Szegeden és miért. Ők azok, akik a biciklisek elé kordonokat pakolnak, kábeleket fektetnek mindenféle nagy döccenővel, nyársakkal szórják tele a bicikliutat, vagy éppen néhány méterre megszüntetik, hogy szabálytalanná tegyék a rajta közlekedőket. Hiába készül el egy mérnökök által, koncepciók alapján megtervezett forgalmi rend, ha aztán néhány bürokrata gondol egyet, és össze-vissza kezd táblázni. Ennek esett áldozatul például a Feketesas utca is, ahol tavasszal a biciklizők kárára változtatták meg a forgalmi rendet” – állt a felvonulás szervezőinek felhívásában. Szeged ismét bebizonyította, hogy milyen sokaknak fontos a kerékpáros közlekedés helyzete. A résztvevők remélik, üzenetük célba ér. A felvonulást a Dóm téren kiegészítő programok is kísérték. Játszott a Drasztik zenekar, a legkisebbek örömére a helyszínen meglehetett tekinteni egy trolit és egy mentőautót, emellett KRESZ-kvízzel is készültek a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.