Közélet

Indokolt a korrupciós bűncselekmények hosszabb üldözhetősége

Indokolt a korrupciós bűncselekmények hosszabb üldözhetősége

2017. szeptember 18., hétfő
Indokolt a korrupciós bűncselekmények hosszabb üldözhetősége

A korrupciós bűncselekmények hosszabb üldözhetősége helyes és indokolt követelés - ezzel magyarázta a kormánypártok támogató álláspontját hétfőn újságírók előtt Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke.

Kiemelte: felvethetők bizonyos arányossági megfontolások, hiszen a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének emelését célzó, most benyújtott jobbikos Btk.-módosítási javaslat szerint egy gondatlan alakzatnál is ugyanolyan hosszú lenne az elévülés, mint a legsúlyosabb korrupciós bűncselekményeknél. Hozzátette: tartják magukat az előző napi ígéretükhöz, és támogatni fogják a javaslatot, illetve a házszabálytól eltéréssel való tárgyalást. Gulyás Gergely megjegyezte: a javaslatról akár már kedden szavazhat az Országgyűlés. Kitért arra is, népszavazást a választások előtt már nem lehetne tartani, s kétséges, hogy az elévülési idő 12 évre növeléséért a társadalom több mint 50 százaléka elmenne szavazni. Ha egyébként egyetértés, konszenzus van, felesleges a közvetlen demokrácia egyébként 5-6 milliárd forintba kerülő eszközét alkalmazni - jegyezte meg a fideszes politikus.

Gulyás Gergely

a Legfőbb Ügyészség korrupciós ügyekben játszott szerepéről újságírói kérdésre kitért arra is: a független közjogi intézményekre vonatkozó durva vádakat nem tartja előremutatónak. Arról, hogy az LMP bejelentette, ötpárti egyeztetést kezdeményez a korrupcióellenes törvényjavaslat-csomagjáról, s az MSZP hasonló javaslattal készül, azt mondta: ha lesz benyújtott javaslat, meg fogják vizsgálni, hiszen látni kell az előterjesztést ahhoz, hogy el lehessen dönteni, van-e értelme egy ilyen egyeztetésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.