Közélet

Emléktáblát avatnak Kass Jánosnak

Emléktáblát avatnak Kass Jánosnak

2017. szeptember 19., kedd
Emléktáblát avatnak Kass Jánosnak

Amerikai intézet nyílhat Szegeden. A a város hozzájárul saját részével a félig önkormányzati, félig állami Bursa Hungarica ösztöndíjhoz. A kulturális bizottságon szóba kerültek a költségvetés módosításai is.

„Őszindító” ülését tartotta a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága. Kiderült, Pécs, Veszprém, Debrecen és Budapest után Szegeden is nyitna az Egyesült Államok nagykövetsége American Cornert. A Cornerek regionális információs és programközpontként működnek, megismertetik az amerikai kultúrát, történelmet, aktuális eseményeket, a kormányzatot. Vitaköröket, találkozókat, szemináriumokat, digitális videókonferenciákat, kiállításoknak tartanak, vagy biztosítanak ezeknek helyeket. Partnerségi alapon működve az Egyesült Államok biztosítja a berendezéseket és az anyagokat, a szegedi önkormányzat és a Szent-Györgyi Albert Agóra pedig a személyzetet és a helyiségek ingyenes használatát és a működtetést. Idén is csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica programhoz, amelynek keretében hátrányos helyzetű szegedi felsőoktatási hallgatókat támogatnak. A tavalyi évhez hasonlóan erre 15 millió forintot szánnak (ugyanennyit ad az állam is), ebből az összegből 288 hallgatót támogattak. Egyetértettek abban is a bizottsági tagok, hogy a Szegedi Tudós Akadémiát – a várható magas színvonalú tudományos munka miatt – a város 30 millió forinttal támogassa. A Kass János Baráti Kör kezdeményezésére

Kass János

grafikusművész születésének 90. évfordulója alkalmából domborműves emléktábla helyeznek el szülőházán a Kass Szálló (ma Hungi) Dózsa György utca felőli homlokzatán.

Szavaztak az önkormányzati költségvetés módosításáról is. Ezzel kapcsolatban

Haág Zalán

(KDNP) kérdezett, kíváncsi volt arra, hogy milyen előre nem látható költségek miatt volt szükség a sportuszoda rekonstrukciójához, valamint az ehhez kapcsolódó pótberuházásokhoz közel 29 millió forintra. Szintén érdeklődött az ügyben, hogy egy 5,7 millió forintba kerülő gallyazás mennyi fát érintett.

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester válaszában elmondta, az önkormányzat által támogatott Szegedi Vízipóló Suli által megrendelt munka a TAO támogatást kapó sportszervezet megrendelése. Problémák alakultak ki a föld alatt, komoly csőtörés volt, ezek hatására a kivitelező is csúszott a feladatai elvégzésével. A Szegedi Sport és Fürdők kft. működést elősegítő dolgokra adott megrendelést, például medencében csempejavításra.

Solymos László

(MSZP) alpolgármester a gallyazással kapcsolatban kifejtette, hogy a Partfürdőre hívtak ki a nyár elején egy fatörés miatt egy céget, amelyet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ajánlott. Végül felkérték az összes fa ellenőrzésére a céget, mintegy 80-90 növényt érintett a munka. Az 5,7 millió forint azért kellett, mert a biztosított 1,5 millió erre kevés lett volna a célra. Véleményt mondtak egyes intézmények preferált kulturális szervezetté nyilvánításának támogatásáról, amelynek köszönhetően azok kedvezményes bérleti díjjal kaphatnak meg egy-egy IKV-s ingatlant, helyiséget. A voksolók egyetértettek, hogy erre méltó a Szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány (korábban a Gáspár Zoltán utcai óvodával működtek együtt, most pedig az IKV-val kell szerződniük) valamint jár a hosszabbítás – többek között – a Szegedi Nemzeti Színháznak és a Román Kulturális Intézetnek. Fotó: Gémes Sándor, Kovács Ferenc (archív)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.