Közélet

Eddig csak 236 ezer ukrán utazott vízummentesen az EU-ba az első három hónapban

Eddig csak 236 ezer ukrán utazott vízummentesen az EU-ba az első három hónapban

2017. szeptember 19., kedd
Eddig csak 236 ezer ukrán utazott vízummentesen az EU-ba az első három hónapban

A vízummentesség bevezetése óta eltelt három hónapban eddig mindössze 236 ezer ukrán élt a lehetőséggel, hogy ilyen könnyített módon utazhasson be az európai uniós országokba - derült ki kedden az EU ukrajnai külképviseletének sajtószolgálata által közzétett adatokból, amelyek azt mutatják, hogy az ukránok jelentős része még kiváltotta a vízumot.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus - azaz digitális arcképet és ujjlenyomatot tartalmazó - útlevéllel rendelkeznek, június 11-től utazhatnak be vízummentesen - Nagy-Britannia és Írország kivételével - valamennyi uniós országba, valamint négy nem EU-tag schengeni országba, Svájcba, Lichtensteinbe, Norvégiába és Izlandra. Vízum nélkül bármely 180 napos időszak alatt legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak. A külképviselet az ukrán határőrségtől kapott adatokra hivatkozva közölte, hogy június 11. és szeptember 11. között összesen csaknem 5,8 millió ukrán állampolgár látogatott az EU-ba. Közülük több mint 1,4 millióan biometrikus útlevéllel, 83 százalékuk viszont vízummal, és csak 17 százalékuk élt a vízummentes beutazás lehetőségével. A diplomáciai képviselet kiemelte, hogy ez idő alatt mindössze 61 ukrán állampolgár vízummentes belépését utasították el az uniós országok hatóságai, többségüknek azért, mert korábbi látogatásaik alatt túllépték a tartózkodásra megengedett napok számát, vagy nem rendelkeztek az utazás célját, valamint az EU-s országban tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételeket igazoló dokumentummal. Ukrán állampolgárok turistaként, üzleti céllal, vagy a tartózkodási időszakot nem meghaladó idejű tanulmányi kurzusokra utazhatnak be vízummentesen az EU-ba. A külképviselet kitért még arra, hogy az idei három nyári hónapban 10 százalékkal több ukrán látogatott uniós országba, mint az előző év hasonló időszakában. Az uniós diplomaták a közleményben kifejtették véleményüket, miszerint a vízummentesség elérése azoknak az ukránoknak a sikere, akik kifejezésre juttatták, hogy az európai utat választják. A vízummentes utazás az Európai Unióba volt az a kézzelfogható és rövid távon elérhető előny, amelyet az ukrán lakosságnak az európai integrációs irányvonalat támogató része várt, és amiért a Jevromajdan elnevezésű tüntetéssorozat elindult 2013 őszén, miután az uniós társulásra történő felkészülési folyamatot váratlanul leállította az akkori államfő, a jelenleg Oroszországban bujkáló Viktor Janukovics és kormánya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.