Közélet

Dömötör: a kormány elutasítja a "Soros-terv" legfontosabb pontját

Dömötör: a kormány elutasítja a "Soros-terv" legfontosabb pontját

2017. szeptember 19., kedd
Dömötör: a kormány elutasítja a "Soros-terv" legfontosabb pontját

A kormány elutasítja a "Soros-terv" egyik legfontosabb pontját, azt, hogy Európa évente egymillió bevándorlót fogadjon be - jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Ezt a tervet a kormány a leghatározottabban elutasítja, mert nem szeretnénk, ha Magyarország bevándorlóországgá válna. Tudomásul vesszük, ha más országok ezt az utat választják, de nem szeretnénk, ha ránk is ezt az utat kényszerítenék - tette hozzá. Közölte: a kabinet a "Soros-tervről" szóló nemzeti konzultáció elindulása előtt ismerteti a milliárdos üzletember javaslatának legfontosabb részleteit. A kormány álláspontja szerint a bevándorlás nem lehetőség, hanem kockázat, ezért a korlátlan beengedés helyett a határok védelmére kell összpontosítani - mondta

Dömötör Csaba

. Hozzátette: mivel az elmúlt hónapokban, években nyilvánvalóvá vált, hogy ebben a küzdelemben az ellenzéki pártokra nem számíthatnak, ezért fordulnak újra a magyar állampolgárokhoz, a véleményüket és támogatásukat kérik a jövőbeni cselekvéshez. Dömötör Csaba kifejtette,

Soros György

több részletben mutatta be elképzeléseit, és ezt írásba is adta. A milliárdos ezt a javaslatát a Project Syndicate oldalon közzé is tette - tette hozzá az államtitkár. A milliós betelepítésre vonatkozó javaslatakor azzal érvelt, hogy így lehetne kezelni az európai munkaerőhiányt és a demográfiai problémákat. A kormány ezzel szemben ezeket a problémákat nem bevándorlással, hanem a családok fokozott támogatásával és megerősítésével szeretné megoldani - jelentette ki a politikus, aki szerint a milliárdos javaslatai mellett több okból sem lehet elmenni szó nélkül: már csak azért sem, mert - mert mint mondta - az európai uniós intézményekben ezek a gondolatok "nagyon is termékeny talajra hullanak" és "elhibázott döntésekhez vezetnek". Példaként említette, hogy az Európai Bizottság bevándorlásért felelős biztosa úgy nyilatkozott, hogy Európának a következő két évtizedben 70 millió bevándorlóra lesz szüksége. Márciusban azt mondta, hogy rövidebb távon ez 6 millió bevándorlót jelent - közölte Dömötör Csaba. Hozzátette: ez a gondolat az Európai Parlament (EP) állásfoglalásában is "visszaköszön". Az EP egy április határozatban szorgalmazta a legális bevándorlási útvonalak létrehozását. Dömötör Csaba úgy fogalmazott: "évszázadok óta nem volt arra példa, hogy Európa tárva-nyitva hagyja kapuit, határait. Mi tudomásul vesszük, ha mások ebben lehetőséget látnak, de azt ne várják el Magyarország ennek minden kulturális, gazdasági és biztonsági kockázatát nyakába vegye." Ez a kérdéskör a fentiek miatt kiemelt helyet kap majd a rövidesen induló konzultációban - közölte. Kérdésekre válaszolva Dömötör Csaba elmondta: minél hamarabb el kívánják indítani a nemzeti konzultációt, a költségek nagyságrendje hasonló lesz a korábbiakéhoz. Ugyanakkor - mint megjegyezte - ez azon is múlik, hogy mennyien vesznek majd részt a konzultációban. A szükséges források rendelkezésre állnak, új források bevonására nincsen szükség - közölte. Dömötör Csaba azt mondta, ha több millió ember egy irányban nyilvánítja ki a véleményét, akkor az minden politikai szereplőt kötelez Magyarországon. Kitért arra is, hogy Magyarország "most egy erős politikai nyomásgyakorlás alatt van. Különböző eszközökkel próbálják a torkunkon lenyomni többek között a kötelező kvótát: jogi eszközökkel, bírósági ítélettel, sokan az uniós forrásokat is összefüggésbe hozzák a kvótaprogram bevezetésével". Dömötör Csaba hangsúlyozta: erre méltó válasz lenne, ha sokan vennének részt a konzultációban, és elutasítanák a Soros féle a javaslatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.