Közélet

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a 2018-as uniós költségvetés prioritásait

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a 2018-as uniós költségvetés prioritásait

2017. szeptember 4., hétfő
Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a 2018-as uniós költségvetés prioritásait

Az Európai Unió 2018-as költségvetésének a növekedésre, a foglalkoztatásra, a biztonságra és a migráció kezelésére kell összpontosítania az unió költségvetési tanácsának írásos eljárásban elfogadott álláspontja szerint.

Az Európai Unió Tanácsának hétfői közleménye szerint a 2018-as uniós költségvetésben több mint 122,5 milliárd eurót (az összes kifizetés közel 85 százalékát) javasolják a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre fordítani. A növekedés, a biztonság és a migráció kezelése mellett elegendő pénzügyi mozgásteret kell fenntartani az olyan előre nem látható szükségletek kielégítésére, mint például a földrengések sújtotta olasz régiók támogatása - áll a közleményben. A biztonság megőrzése érdekében a tanács támogatta az Európai Bizottság javaslatát, hogy 720 millió euró kötelezettségvállalást és 481,2 millió euró kifizetést lehessen fordítani a belső biztonsági alap keretében a határvédelem, a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem, a be- és kiléptetési, valamint az európai utazási információs rendszer létrehozása érdekében. A tanács emellett 719,2 millió eurós kötelezettségvállalást és 594,4 millió euró kifizetést hagyott jóvá a migrációs nyomás kezelésére. A menekültügyi, migrációs és integrációs alap támogatást biztosít a tagországoknak a migrációs áramlások kezeléséhez, hozzájárul az uniós tartózkodásra jogosultak integrációjához, és forrást biztosít az elutasított kérelemmel rendelkezők visszaküldéséhez - közölték. A tanács továbbá 200 millió eurós kötelezettségvállalást és 220,6 millió euró kifizetést hagyott jóvá az EU sürgősségi támogatási mechanizmusa számára, amely lehetővé teszi, hogy az unió segítséget nyújtson a természeti vagy ember okozta katasztrófákkal küzdő tagállamoknak olyan kihívások esetén, mint például a menekültek és a bevándorlók váratlan és nagyszámú beáramlása. A 2017-es uniós költségvetés terhére a tanács két korábbi javaslatot is jóváhagyott. A fiatal munkanélküliek támogatására 500 millió eurót, és 1,2 milliárd eurós hozzájárulást a földrengések által sújtott olasz régiók számára - áll a tanácsi közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.