Közélet

Átfogó javaslatcsomagot mutatott be az LMP Szegeden

Átfogó javaslatcsomagot mutatott be az LMP Szegeden

2017. szeptember 22., péntek
Átfogó javaslatcsomagot mutatott be az LMP Szegeden

Oktatás, egészségügy, bérrendezés – többek között ezeken a területeken is változtatásokkal élne a Lehet Más a Politika párt. A részletekről Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes beszélt.

„Irányváltásra van szükség a gazdaság- és a társadalompolitikában egyaránt, ezek szorosan összekapcsolódnak. Az egyik legfontosabb feladat, hogy megállítsuk a munkaerő elvándorlását külföldre, ezt csak tisztességes bérekkel tudjuk elérni. Az LMP jelentős szintű bérrendezést kezdeményez kormányra kerülése esetén” – ismertette

Schmuck Erzsébet

Szegeden. A frakcióvezető-helyettes elmondta, a magyar társadalom kettészakadt. Egy szűk réteg jólétben él, míg egyre nagyobb tömeg napi megélhetési problémával néz szembe. A bérrendezés eszközeire már javaslatot is tettek. A többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetése véleményük szerint mérsékelhetné, megállíthatná a társadalmi olló egyre nagyobbra nyílását. Elmondta, a magasabb jövedelemmel rendelkezők nagyobb mértékben kell hozzájáruljanak a közterhekhez. Emellett a minimálbért adómentessé tennék, a munkavállalói járulékokat csökkentenék. „A munkavállalói járulék csökkentését látjuk járható útnak, ennek eredménye rögtön a béreknél mutatkozik meg, több pénzt vihetne haza a dolgozó. Nemcsak a minimálbér, hanem ezáltal mindenki bére emelkedhetne” – fejtette ki a részleteket, hozzátéve, az LMP javaslata szerint a minimálbér nulla adókulcsos lenne, a minimálbér és az átlagbér között 12 százalékos adókulcs, az átlagbér felett 24 százalékos lenne ez az érték, emellett a munkavállalói járulékot 6,5 százalékkal csökkentenék. Számításaik szerint a módosítások eredményeképpen a minimálbért keresők nettó 23 ezer forinttal, az átlagbért keresők köre 38 ezer forinttal vihetne többet haza. Visszaállítanák a többkulcsos társasági nyereségadót is.

„Az LMP célja a kis- és középvállalkozások megerősítése.

Magasak a terheik, ezeken könnyíteni kell, különben nélkülük nem lehet stabillá tenni a hazai gazdaságot. A multinacionális vállalatok a nyereségük nagy részét kiszivattyúzzák az országból, az máshol hasznosul” – emelte ki. Schmuck Erzsébet úgy látja, jelentős különbségek alakultak ki az egyes régiók, megyék között. Egy fővárosi átlagbér közel százezer forinttal is magasabb lehet a Csongrád megyeinél. Arra is kitért, támogatják

Vágó Gábor

(az LMP egyik alapító tagja, volt országgyűlési képviselő – a szerk.) népszavazási kezdeményezését, miszerint a köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg. Az oktatást és az egészségügyet is kiemelt kérdésként kezelik. Szerinte az oktatásba többet kell invesztálni, azok az országok tudnak előrébb lépni, ahol magasabb szintű oktatás zajlik. Ahhoz, hogy a társadalom jobban teljesítsen, nélkülözhetetlen az egészségügy felzárkóztatása is. Az elit magánkórházak és a közkórházak állapota erősen differenciált. „A korrupció ellen is határozottan fellépünk. Az Európai Uniós források egy részét jelenleg eltüntetik, másik részét nem megfelelően használják fel.

Hadházy Ákos

, az LMP társelnöke már számos gyanús ügyet bemutatott korábban” – tette hozzá. A nyugdíjasok tisztességes megélhetésének biztosítása is prioritás. Az LMP frakcióvezető-helyettese elmondta, egy öt pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki, amely tartalmazza a nyugdíj, mint tulajdonjog alkotmányos védelmét és a méltányos nyugdíjemelést. Utóbbi lehetővé teszi, hogy az idősek is részesüljenek a gazdasági növekedésből. Szeretnék az öregségi minimáljáradékot ötvenezer forintra emelni a jelenlegi 28 ezer 500 forintról. Része a javaslatnak a korkedvezményes nyugdíjba vonulás rendszerének helyreállítása, valamint a közszférában dolgozókat, a megváltozott munkaképességűeket és a rokkantnyugdíjasokat érintő “kényszernyugdíjaztatás” eltörlése. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, az országot járva, programjuk ismertetésével pártja a 2018-as választásokra kormányváltó erővé válhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.