Közélet

Átadták a felújított zsinagógát + FOTÓK

Átadták a felújított zsinagógát + FOTÓK

2017. szeptember 3., vasárnap
Átadták a felújított zsinagógát + FOTÓK

A rendezvényen átadták a felújított zsinagóga épületét, amelyet a magyar zsidó történelem szakrális gyöngyszemeként tartanak számon. A XIII. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai egészen novemberig tartanak.

A fesztivál keretén belül első ízben összekapcsolódott a nyitórendezvény egy olyan fényponttal, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Ünnepélyes keretek között átadták a külsőleg megújult 114 éves szegedi új zsinagógát, melynek a tavaly megkezdett felújítási programja a végéhez ért.

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, az épület külső rekonstrukciójának első lépéseként a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány 50 millió forintos támogatásával a két tornyot újították fel. Ezt követően a kormány 950 millió forint támogatást biztosított a további beruházásokra. „A kormány részéről csaknem egymilliárd forinttal támogatott rekonstrukció Magyarországon egyedülállónak számít, hiszen a rendelkezésre álló összegből az eredetileg tervezettnél nagyobb munka valósulhatott meg” – mondta

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az épület belső megújulásához mintegy 1,2 milliárd forint a becsült költségvetés. A politikus hangsúlyozta, mindenképp támogatja az 1300 ember befogadására alkalmas, kiváló akusztikájú egyházi épület belső megújulását. „Sikerült a magyar zsidó történelem egy szakrális gyöngyszemét eredeti szépségében helyreállítani”– kezdte szavait

Haisler András

, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, majd reményét fejezte ki, hogy a belső felújítás is hamarosan elkezdődhet. Hozzátette: a magyar kormány nagyvonalú támogatásával jött létre a felújítás, aminek köszönhetően újra régi pompájában tekinthető meg a magyar szecesszió építészeti remeke.

Yossi Amrani,

Izrael Állam budapesti nagykövete szerint az épület nemcsak egy halott építmény, azoknak az embereknek a története is benne van, akik az életüket veszítették a holokauszt során, ezért fontos a megőrzése. „Az igazi épületeknek, ahogy az embereknek is, lelke van, ezt ápolni kell” - mondta, majd az előtte szólókkal egyetértve szintén a zsinagóga belső rekonstrukciójának fontosságát hangsúlyozta.

Botka László

polgármester beszédében megemlékezett arról, hogy 236 éve telepedett le az első zsidó ember Szegeden. Pár éven belül erős zsidó közösség alakult ki a városban, amely meghatározó volt a kereskedelemre, az iparosodásra, az árvíz utáni város újjáépítésére is. „Gazdag örökséget hagytak ránk, köztük a legkiemelkedőbbet, a zsinagóga épületét” – mondta a polgármester. A beszédek után megkezdődött

Illényi Katica

,

Illényi Csaba

és

Sárik Péter

koncertje. A további programokról

ITT

olvashatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.