Közélet

Áder: bővülhet az együttműködés Ausztrália és Magyarország között

Áder: bővülhet az együttműködés Ausztrália és Magyarország között

2017. szeptember 27., szerda
Áder: bővülhet az együttműködés Ausztrália és Magyarország között

Több területen is bővülhet Magyarország és Ausztrália együttműködése a közeljövőben - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten.

Az államfő Peter Cosgrove-val, Ausztrália főkormányzójával találkozott a Sándor-palotában, és a tárgyalásukat követően tett közös sajtónyilatkozatban kiemelte: van arra mód és lehetőség, hogy a két ország vízgazdálkodási kérdésekben, a klímaváltozás miatt a mezőgazdaságra leselkedő veszélyek elhárításában, tovább az infokommunikáció, informatika területén együttműködjön. Kifejtette: van egy közös program, amelynek keretében Ausztrália és Magyarország együtt dolgozik, és amelyben közös feladatuknak, felelősségüknek tekintik, hogy a világot fenyegető vízválság problémájára hasznos megoldásokat dolgozzanak ki.

Áder János

elmondta: a vízgazdálkodást illetően komoly tapasztalatokkal rendelkezik Ausztrália, amely már évekkel ezelőtt kezdeményezést indított a klímaváltozás hatásainak kezelésére. Ez különösen a mezőgazdaság szempontjából volt fontos az országnak, de legalább ennyire lényeges a bányászat és az ipar számára megfelelő mennyiségű vizet biztosítani, hiszen Ausztrália egyik legfontosabb exportcikke az ásványi anyagok - magyarázta. A köztársasági elnök kitért rá: Ausztrália a hagyományos iparágak, exportágazatok tekintetében nyitást tervez. Egyrészt földrajzi értelemben nyitna az Ázsián kívüli térségek felé, másrészt pedig az export szerkezete tekintetében a szolgáltató szektor felé. E nyitásnak az EU és Magyarország a haszonélvezője lehet, ki kell használni ezt a lehetőséget - mutatott rá. Áder János emellett kiemelte a kétoldalú tudományos együttműködés jelentőségét is, úgy vélte e kooperáció bővítését nagy mértékben segítheti a főkormányzó látogatása. Megjegyezte: ez az első alkalom, hogy ausztrál főkormányzó Magyarországra látogat, miután Peter Cosgrove tavaly elfogadta a meghívását, hogy Magyarországon folytassák az Ausztráliában megkezdett beszélgetésüket. Peter Cosgrove hangsúlyozta: várakozásokkal tekint a kétoldalú kapcsolatok erősödése elé. Felidézte: Áder János tavalyi ausztráliai látogatása az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. fordulójával esett egybe. Ausztrália örömmel fogadott be magyar menekülteket, akik a megtorlás elől érkeztek oda, és ma 73 ezer ausztrál büszkélkedhet magyar ősökkel - közölte. Hozzátette: az ausztráliai magyar közösség gazdagabbá teszi az országot, hozzájárultak ahhoz, hogy Ausztrália sokszínű és virágzó társadalom lett. Peter Cosgrove méltatta a hosszú múltra visszatekintő magyar-ausztrál barátságot, és kiemelte, hogy a két ország felelősségteljes tagja a nemzetközi közösségnek, együttműködnek az ENSZ-ben, Afganisztánban, az Iszlám Állam elleni küzdelemben, valamint különböző nemzetközi fórumokon. A főkormányzó üdvözölte, hogy Magyarország külgazdasági irodát nyitott Sydneyben. Arról is beszélt, hogy látogatása során felkeresi a brit nemzetközösség magyarországi katonai temetőjét, ahol tizenhárom, 1944-ben elesett ausztrál katonát temettek el. Áldozatuk a két ország közös áldozata - fűzte hozzá Peter Cosgrove.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.