Közélet

Vádat emeltek Novák Előd ellen a budapesti szovjet emlékmű megrongálása miatt

Vádat emeltek Novák Előd ellen a budapesti szovjet emlékmű megrongálása miatt

2017. augusztus 30., szerda
Vádat emeltek Novák Előd ellen a budapesti szovjet emlékmű megrongálása miatt

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Novák Előd és társa ellen a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű két évvel ezelőtti megrongálása miatt - mondta el az MTI érdeklődésére a főügyészség szóvivője szerdán.

Simon Richárd közölte: a vádhatóság a Pesti Központi Kerületi Bíróságon "temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgy megrongálásával elkövetett rongálás" bűntette miatt emelt vádat. A vádirat szerint Novák Előd 2015. október 25-én el akarta távolítani a szovjet hősök emlékművén lévő sarló-kalapácsot, de a rendőrök megakadályozták ebben. A vádlott egy kalapáccsal és egy vésővel kezdte megbontani a jelképet, ám a rendőrök elvették tőle az eszközöket. Ekkor társa egy másik kalapácsot adott Novák Elődnek, amellyel újabb ütéseket mért az emlékműre, a rendőrök azonban ismét közbeléptek és meggátolták a folytatásban. Az ügyészség szerint a történtek miatt 60 ezer forint rongálási kár keletkezett az emlékműben, amely végül nem térült meg. Simon Richárd megjegyezte: a Szabadság téren található emlékmű kegyeleti létesítménynek, temetkezési helynek, az emlékhely és a rajta található tárgy pedig a halottak emlékére rendelt tárgynak minősül. Az ilyen rongálásért a törvény szerint akár három év szabadságvesztés is kiszabható. Novák Előd a történtekkor a Jobbik országgyűlési képviselője volt. A politikus az ellenzéki párt parlamentbe jutása, 2010. május 14. óta volt tagja az Országgyűlésnek, a párt alelnöki tisztségét pedig 2009 októberétől 2016 májusáig töltötte be. A Jobbik első alapszervezetének alapítója tavaly júniusban visszaadta országgyűlési képviselői mandátumát, miután képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott róla. Döntését a Facebook-oldalán akkor úgy indokolta: esküjéhez híven visszaadja a megbízatását, mert Vona Gábor pártelnök arról tájékoztatta, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség lemondásra szólítja fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.