Közélet

Új városközpont, munkásszálló és uszodaépítés – Mórahalom mert nagyon álmodni

Új városközpont, munkásszálló és uszodaépítés – Mórahalom mert nagyon álmodni

2017. augusztus 23., szerda
Új városközpont, munkásszálló és uszodaépítés – Mórahalom mert nagyon álmodni
MORAHALOM_KOZMEGHALLGATAS22_gs

Meghallgatta Mórahalom felvetését a kormány, elsőként az országban a homokháti kisvárosban épül részben központi támogatással egy csaknem száz férőhelyes munkásszálló – jelentette ki Nógrádi Zoltán polgármester az Aranyszöm Rendezvényházban tartott közmeghallgatáson. Elhangzott az is, hogy már tíz CSOK-ot igénylő családnak nyújtottak támogatást, önkormányzati garzonokat is kialakítanak, de az uszodaépítéshez még keresik a forrásokat.

A Mórahalmon közeljövőben megvalósuló fejlesztésekről már

beszámoltunk

, ezeket is számba vette

Nógrádi Zoltán

polgármester az Aranyszöm Rendezvényházban tartott közmeghallgatáson. Elsőként az úgynevezett zöld város projektről szólt, mint mondta, ez a fantázianév kifejezi a fejlesztések stílusát, hiszen barátságos és a zöld felületeket bővítő projekteket takar. Ezek közül talán a legfontosabb az új városközpont kialakítása. Egykor nagy telkekre építkeztek a homokháti kisvárosban, ám a területek egy részét nem hasznosítják, felveri a gaz, így tömbbelsőket vásárolt meg az önkormányzat, lesz ott sport- és szórakoztató centrum bowling pályával és mini mozival, de kézműves sörök háza is nyílik majd a tervek szerint. A szépen felújított, új funkcióval ellátott terület már jövő nyáron fogadja a turistákat és a helybélieket. Hozzátette, a Röszkei úton hamarosan felépül a szerb-magyar kulturális központ, ezért is akarják sétánnyá alakítani az érintett szakaszt, hiszen belvárosi funkciókat kap. Mórahalmon új turisztikai övezet is létesül, ezt termálfalu névvel illetik, nem véletlenül, hiszen a közművesített építési telkek mindegyikénél elérhető lesz a termálvíz, amit akár a házak fűtésére is lehat hasznosítani. Összesen 70 telket tudnak ott kialakítani, ezzel új városrész jön létre, amelynek a közelében ott van az immár a település által kezelt Mini Hungary Park, a lovaspálya, a sportcsarnok, vagyis ideális a turisták, kikapcsolódni vágyók számára. A termálfalu területén egy 60 fő befogadására alkalmas, nappali idősellátást nyújtó intézmény is épül. Nógrádi elmondta, hogy új uszodát is szeretnének a fürdő mellé építeni, elkészültek az építészeti és kiviteli tervek is, ám újra kell futniuk a pályázati köröket, ugyanis a 811 milliót kalkuláltak erre, ám a tényleges megvalósítás 1,27 milliárd forintra tehető, így elő kell teremteni a különbözetet. A polgármester elmondta, így várhatóan egy évet csúszni fog a projekt, feltételes közbeszerzést írnak ki, s csak akkor kezdik a kivitelezést, ha lesz külső forrásuk a különbözetre. A fürdőt azonban fejlesztik, amely keretében a használt termálvizet felfogják és annak energiáját hasznosítják. Ezzel párhuzamosan megújul a fogadóépület is, a jelenlegi beléptetőrendszer nem elégséges, illetve a kabin- és öltözőkapacitást is bővítik. Nógrádi elmondta, hogy a vendégek igényeihez igazodva a fejlesztés második ütemében csendes szaunát alakítanak ki, továbbá azt is célként jelölték meg, hogy a teljes létesítményt zöldenergiával üzemeltessék, így egy napelemes rendszerben is gondolkoznak.

Új középiskola építenek és bővítik az óvodát is

Csaknem 10%-kal nőtt egyetlen nevelési év alatt az óvodába beíratott gyermekek száma, vagyis gyarapodóban a település, s ehhez kell igazítani az intézményi infrastruktúrát is. Beépítik az óvodaépület tetőterét, új tornatermet, foglalkoztatót hoznak létre, és a bölcsőde is csoportszobával bővül.

MORAHALOM_KOZMEGHALLGATAS18_gs

Az polgármester elmondta, hogy új szakközépiskola is épülhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium döntésére várnak, s a tervek szerint annak falai között vendéglátóipari, egészségügyi, pedagógiai, informatikai és sportszakmákat tanulhatnak a fiatalok. Az intézményt

Tóth János

piarista papról neveznék el, akinek a nevéhez fűződik az első tanyasi iskola építése. Várhatóan jövő év szeptemberében már be is iratkozhatnak az új iskolába a tanulók. Nógrádi Zoltán beszámolt arról is, hogy a Szent László Katolikus Általános Iskola önálló köznevelési intézményként működik már a mostani tanévtől. Távlati célokat is kitűzött az önkormányzat, egy kollégiumot építenének, ám ezzel kapcsolatban a polgármester megjegyezte, ez nem ígéret, hanem egyelőre terv. Kitért az általános iskolára is, mint mondta, az állami fenntartó új tantermeket alakít ki az igényekhez igazodva és felújításokat is eszközöl. A lakosságszám bővüléséhez a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK is hozzájárul. Mórahalom városa eddig tíz családnak nyújtott 1,25 milliós vissza nem térítendő támogatást, olyanoknak, akik a CSOK maximumát vették igénybe három gyermekük után, vagyis 30 új gyerek már biztos érkezik a városba, ezért is nevezte fontosnak Nógrádi az oktatási infrastruktúrafejlesztést. Megjegyezte, az összközművesített telekár Mórahalmmon 3000 forintra jön ki négyzetméterenként, ami a környező településekhez képest barátságosnak mondható.

Teljesen felszerelt lakóegységekből áll majd a munkásszálló

Nógrádi Zoltán elmondta, Mórahalom jelezte vidékről elsőként a kormánynak a krónikus munkaerőhiány meglétét, s azt kérték, hogy önkormányzati bérlakásprogramot indítsanak hazánkban központi támogatással, vagy munkásszállók építését segítsék anyagilag, ezzel ugyanis javulna a munkaerő-piaci mobilitás. Az utóbbi megoldást választotta a kormány, Mórahalom a rendelet kialakításában is részt vett, és elsőként a homokháti kisvárosban épülhet munkásszálló 60%-os támogatási intenzitással, így a településnek nagyjából 170 millió forintjába fog kerülni a 460 milliós projekt.A városvezető hangsúlyozta, nem klasszikus munkásszállóra kell gondolni, az épület ugyanis 1, 2-3, maximum 5 férőhelyes lakásegységekből áll majd, amelyek teljesen felszereltek lesznek, vagyis külön fürdővel, konyharésszel és természetesen berendezve várják majd az embereket. Az épületet nem a meglévő lakóterületre tervezték, azt ugyanis nem biztos, hogy tolerálnák a mórahalmiak, ha hirtelen a szomszédjukba költözne 100 ember. A bikaistálló mögötti telekre esett a választás a benzinkút közelében, ahol lesz bolt, szórakoztatóipari egység és a közlekedési infrastruktúra is kiépített. Nógrádi hozzátette, oda új lakóövezetet is terveztek, és így a munkásszállóval meg is kezdődik a terület beépítése. Önkormányzati garzonokat is építenek, illetve városi tulajdonban lévő épületekben alakítanak ki továbbiakat. A polgármester megjegyezte, a Röszkei út mentén lassan teljes egészében csak olyan épületek állnak, amelyeket megvettek, kaptak is megjegyzéseket, hogy minden romot felvásárolnak, ám e mögött településfejlesztési koncepció húzódik. Elmondta, állami támogatási rendszeren keresztül alakítják ki a garzonokat, s az érintett házak külső homlokzatát is megtartják, vagyis a településkép is egységes marad. A közmeghallgatáson szó esett az idősek garzonházáról is, amelynek központjában egy idősellátási intézmény is lesz. Ezt a projektet egyesek kétkedve fogadták, ám mivel a város garantált áron visszavásárolja a lakásokat, ez garancia arra, hogy lesznek lakói a garzonoknak. A jelenlévők tájékoztatást kaptak a Települési Arculati Kézikönyvről (TAK), amellyel kapcsolatban

Elekes Petra

jegyző elmondta, az önkormányzat régi fényképeket és dokumentumokat vár, amelyeket megőriznek, feldolgoznak, illetve a készülő TAK-ban is szerepeltetnek majd ezekből, hiszen a cél, hogy bemutassák a település értékeit, jellegzetességeit is. „Egységesség és egyediség” –

Talmácsi István

főépítész ezt választotta mottóul, mint mondta, mindkét szempont egyformán fontos az arculati kézikönyvnél. Megjegyezte, Mórahalom meghatározó épületei a „Kádár-kockák”, amelyekből szakmailag nem egyszerű valami értékesebbet, érdekesebbet alkotni. Elmondta azt is, hogy városban itt-ott előbukkanó táblaerdők felszámolását is szorgalmazza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.