Közélet

Szegedi KDNP: Minden feltétel adott a nyugodt tanévkezdéshez

Szegedi KDNP: Minden feltétel adott a nyugodt tanévkezdéshez

2017. augusztus 31., csütörtök
Szegedi KDNP: Minden feltétel adott a nyugodt tanévkezdéshez

Jöhet eső, fújhat a szél vagy lehet nyári hőség, a meteorológiai ősz kezdetének biztos jele, hogy két és fél hónapos nyári szünet után az iskolákban újra becsengetnek a napfény városában is. A SZEGEDma az idei tanévkezdés apropóján a szegedi gyermekeket, pedagógusokat is érintő kormányzati intézkedésekről az önkormányzat oktatási bizottságának két kereszténydemokrata tagját, Haág Zalán és Hüvös László önkormányzati képviselőket kérdezte.

A kormány nyáron is odafigyelt a gyerekekre

„Az előző tanév kipihenése, valamint az új tanévre való felkészülés jegyében a kormányzat az Erzsébet-program keretében több ezer szegedi gyermek számára biztosította a rendkívül kedvezményes nyaralás lehetőségét. Emellett 6,7 milliárd forintos állami költségvetési forrásból az önkormányzatok szervezhették meg több mint 200 ezer gyermek ellátását országszerte, miközben tíz éve, a Gyurcsány-kormány alatt erre egy fillér sem jutott" – mondja

Hüvös László

, a szegedi KDNP-frakció szakpolitikusa.

Még többen kapnak ingyen tankönyvet, augusztusban dupla családi pótlék

„A kormány előrehozott családipótlék-kifizetéssel és az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztésével segíti a gyermekes családok iskolakezdését. A szeptemberi családi pótlék már augusztus végén megérkezik és több mint egymillió gyerek kap ingyen tankönyvet, akikből több mint 15 ezer a szegedi intézményekben tanul” – mondja

Haág Zalán

, a Kereszténydemokrata Néppárt közgyűlési frakcióvezetője. „A tankönyvek kiszállítása rendben megtörtént az iskolákba. A tankönyvellátás mostantól az 1-9. évfolyamon ingyenes. Ezzel a támogatással a családok gyermekenként akár 16 ezer forintot is megtakarítanak” –mondja a „civilben” pedagógusként dolgozó Hüvös László, hozzátéve: „Mivel sok családnak fokozott anyagi megterhelést jelent az iskolakezdéshez szükséges egyéb tanszerek beszerzése, a kormány úgy döntött, hogy a szeptemberi családi pótlékot több mint egy héttel korábban folyósítják. Így augusztusban a családok kétszer, a hónap elején és a hónap végén is kaptak családi pótlékot, így segítve a taneszközök megvásárlását”.

Négy év alatt 50 százalékos pedagógus-béremelés

„Szeptembertől a differenciáltan adható béremeléssel és az osztályfőnöki, valamint a munkaközösség-vezetői pótlékok emelésével nő a többletmunkát végző pedagógusok anyagi elismerése. Az osztályfőnökök és munkaközösség-vezetők pótléka a tankerületi központokhoz tartozó iskolák pedagógusai esetében az eddigi összegnek akár a háromszorosát is elérheti a következő hónaptól kezdve, amennyiben valamelyik iskolában így dönt az intézmény vezetése. 2017 szeptemberében az életpályamodellhez kapcsolódó béremelés utolsó részletére is sor kerül, amely átlagosan 3,5 %-os bérnövekedést jelent a pedagógusoknak. A kormány döntött arról, hogy az utolsó részlet differenciálható legyen. Az intézményvezető dönthet az elvégzett munka mennyisége és minősége alapján az emelés mértékéről a meghatározott anyagi kereteken belül. A differenciálás szempontrendszeréről maguk dönthettek az iskolák. Összességében elmondható, hogy a pedagógusok bére 2013 és 2017 között átlagosan 50 %-kal emelkedik. A béremelés ráadásul az iskolai tanárokon, tanítókon kívül érinti az óvónőket, az óvodapedagógusokat, a logopédusokat, a fejlesztő pedagógusokat, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat is” – ismerteti Hüvös László.

2010-hez képest háromszor több jut ingyenes iskolai ékeztetésére

A kereszténydemokrata városatyák emlékeztetnek arra, hogy országos szinten 2010 óta 29 milliárdról 74 milliárd forintra emelkedett a gyermekek ingyenes iskolai étkeztetésére jutó állami költségvetési forrás, tehát 2,5-szeresére nőtt ez a támogatás az MSZP-kormány utolsó évéhez képest. Ez azt is jelenti, hogy míg a korábbi időszakban 92 ezer gyermek részesülhetett csak ingyenes étkezésben, ma már 318 ezer gyermek számára biztosított a térítésmentes napi háromszori étkezés a tanítási napokon hazánkban. Haág Zalán a szegedi adatokat ismertetve rámutat: az Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhetően Szegeden a bölcsődések közel 80 százaléka, s az óvodások háromnegyede ingyenesen étkezik az intézményekben. „Az ingyenes étkeztetés kiterjesztése jelentős anyagi terhet vesz le a nehezebb helyzetben lévő családok válláról, ami Szegeden csak az állami és önkormányzati intézményeket tekintve is több mint ötezer gyermek ingyenes étkezését teszi lehetővé, és közel 2100 gyermek kap 50 százalékos kedvezményt” – mondja Haág Zalán.

A kormány támogatja az iskolai étkezést, Botkáék viszont árat emelnek

A KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője hozzáteszi: miközben a kormány politikájának következtében jelentősen bővül a gyermekétkeztetés állami támogatása, Szegeden a kedvezményben nem részesülő családoktól az MSZP-s közgyűlési többség több pénzt szed be, mint korábban bármikor. „Így Botka László előterjesztésére januártól öt százalékkal drágulni fog az étkezési díj, ezzel lényegesen többe kerül az ellátás térítési díja, mint a hasonló nagyságrendű Debrecenben, Kecskeméten vagy Botka László szülővárosában, Szolnokon. Például egy óvodás havi szinten közel 2500 forinttal étkezhet olcsóbban Kecskeméten, mint Szegeden, s a középiskolások esetében még ennél is nagyobb a különbség – a szegedi diákok kárára. Sajnálatos, hogy a Botka László vezette baloldal a gyerekek, a szegedi családok helyett a közétkeztetést biztosító vállalkozás érdekeit képviseli az újabb áremeléssel” – mondja Haág Zalán. A szegedi szocialisták kedvezőtlen döntése ellenére az önkormányzat oktatási bizottságának kereszténydemokrata tagjai úgy összegeznek: az Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhetően minden feltétel adott a nyugodt tanévkezdéshez mind a családok, mind az iskolák oldaláról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.