Közélet

Semjén Zsolt: legyen minden magyar országépítő

Semjén Zsolt: legyen minden magyar országépítő

2017. augusztus 17., csütörtök
Semjén Zsolt: legyen minden magyar országépítő
Semjén Zsolt; Kõrösi Csoma Sándor

A magyarság és a magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha mindenki a maga helyén kis Szent Istvánként országépítővé válik - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön a szlavóniai Dályhegyen, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Szent István-napi központi rendezvényén.

Semjén Zsolt

kiemelte: Szent István király úgy él a nemzet emlékezetében, mint országépítő, amilyen valójában volt. "Azok az egyházmegyék és azok a vármegyék, amelyeket létrehozott, a mai napig fennállnak" - jelentette ki, hozzátéve: a magyarság azért maradt meg, mert a Szent István-i úton járt, aminek az a lényege, hogy egyszerre volt hűséges a nyugati kereszténységhez és elkötelezett a nemzeti szuverenitás iránt. Ünnepi beszédében felidézte, hogy a térségben élő magyarság és horvátság milyen szenvedéseken ment keresztül az 1991-1994-es délszláv háborúban. Hozzátette: a most átadott új kultúrotthon ezért szimbóluma az ott élő magyarok megmaradni akarásának. Második szimbólumként a horvát-magyar sorsközösséget említette. Megköszönte a horvát kormánynak, a megyének és a járásnak a támogatást. "Kicsiben is láthatjuk azt a horvát-magyar sorsközösséget, amelyet nagyban Szent László óta bemutatott a közös államiság és a horvát-magyar sorsközösség" - fogalmazott. A napi politikában lehetnek ugyan "villódzások", de a helyzet az, hogy a horvátságnak és a magyarságnak példátlan az egymásra utaltsága, ami meghatározó volt a két nép számára - mondta. A miniszterelnök-helyettes szerint a kultúrotthon annak is szimbóluma, hogy a magyar állam anyagilag és diplomáciailag is hozzájárul minden létező módon az itteni magyarság megmaradásához. "A magyarság csak akkor maradhat meg, ha minden egyes nemzetrésze megmarad. Amennyiben eltűnnek az erdélyi, a felvidék, a délvidéki, a horvátországi vagy a muravidéki magyarok, akkor az egyetemes magyarság lenne csonkább és szegényebb. Hogy a magyarság meg tudjon maradni a történelemben, ahhoz szükséges, hogy minden nemzetrész megmaradjon" - jelentette ki. Semjén Zsolt végezetül ígéretet tett, hogy a horvátországi maroknyi magyarság minden gondjában-bajában számíthat a magyar kormányra, mint ahogy Magyarország is számít a horvátországi magyarokra.

Jakab Sándor

, a HMDK elnöke megmaradásra és felelősségre szólította fel a horvátországi magyarokat és vezetőiket. "Ne az általatok betöltött tisztségek által akarjatok nagyok lenni, hanem ti tegyétek naggyá azt a tisztséget, amelyet a sors vagy a választóink rátok bíztak" - fogalmazott Jakab Sándor". Semjén Zsolt az ünnepi műsor előtt Magyarország kormánya nevében koszorút helyezett el a dályhegyi temetőben a 2011-ben a délszláv háború ártatlan magyar áldozatainak emlékére állított emlékhelynél, valamint felavatta a magyar kormány által 80 millió forinttal támogatott dályhegyi kultúrotthont. Továbbá átnyújtotta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést

Szántó Tibornak

, a HMDK elnökségi tagjának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.