Közélet

Botrány: azonos neműek házasodhatnak a SZIN-en

Botrány: azonos neműek házasodhatnak a SZIN-en

2017. augusztus 26., szombat
Botrány: azonos neműek házasodhatnak a SZIN-en

Magyarországon törvény tiltja az azonos neműek házasságát, ám a fesztiválon az érdeklődők megismerkedhetnek másságukat nyíltan vállaló emberekkel. Az LMBT csapata nem először vesz részt a SZIN-en, a Civil Faluba csak meghívásos pályázat útján lehetett jelentkezni - írja a PestiSrácok.

A Szegedi Ifjúsági Napok Civil falujában az érdeklődő fiatalok játszhatnak, megismerkedhetnek a másságukat nyíltan vállaló emberekkel, a hazai leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex társadalom színe-javával -

írja a Pesti Srácok

. A színes forgatagban akár házasságot is köthetnek az azonos nemű fiatalok, bár frigyük nem lesz “hivatalos“, Magyarországon ugyanis törvény tiltja az azonos neműek házasságát. A Civil Faluban való részvételre 2016 óta már csak meghívásos pályázat útján lehetett jelentkezni, az LMBT-s csapat pedig már akkor is a kiválasztottak között szerepelt. Igazán pikáns adalék, hogy “a pályázat tartalmi elemében” az alábbiakat írják: "2016-ban, a Kiíró által indított Egészséges Szegedért projekthez kapcsolódva olyan részletesen kidolgozott tevékenységeket várunk, amelyek elsősorban a 13-29 éves korosztályt célozzák meg, magas színvonalúak, innovatívak, a pályázó szervezet bemutatkozásán túl a fesztiválozók aktivitását növelik, a látogatók minél szélesebb körű bevonását igyekeznek elérni." Nos, a fenti kritériumnak minden bizonnyal megfelel az LMBT-s közösség által kínált “beszélgetés és játszadozás” melegekkel, transzneműekkel, de azért az mégiscsak elgondolkodtató, hogy mindezt 13 éves kortól ajánlják - teszi hozzá a Pesti Srácok.

Fekete muszlim előadó képezi az aktivistákat

A Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujában sátrazó LMBT-s közösséghez az érdeklődő fiatal természetesen azonnal csatlakozhat és részt vehet képzéseken is, amivel a társadalom hasznos tagjává válhat. A szeptemberi workshopon például érdekérvényesítést és közösségépítést is lehet tanulni

Mustafa Sullivan

amerikai közösségszervező jóvoltából, aki “fekete muszlimként New Yorkban született, majd Bronxban élt, ahol környezetvédelmi ügyek mentén kezdett el szervezőként dolgozni.“ "Mustafa nyíltan meleg, fekete muszlim, aki aktív meghallgatásból és félelmet nem ismerő stratégiákból épít mozgalmat. Hite szerint a világ megváltoztatásának három összetevője: szeretet, fény és forradalom" – mutatja be a szervezet a minden bizonnyal remek előadót. De nem is kell a fővárosba való utazással bíbelődni vagy egy hétvégét szánni arra, hogy a mozgalom képzett fiataljaivá válhassunk.

Iskolákba is járnak felvilágosító órát tartani

Az LMBT-s aktivisták az iskolákba is szívesen járnak beszélgetni másságukról és bemutatni a leszbikusok, melegek világát, mondjuk történelem vagy erkölcstanóra keretében - folytatja a Pesti Srácok cikke. "Képzett önkénteseink 45 perces, illetve 90 perces érzékenyítő, tolerancianövelő foglalkozással állnak az oktatási intézmények rendelkezésére. A foglalkozások ingyenesek, és azokat rugalmasan, a helyi igényekhez és viszonyokhoz alakítjuk. A foglalkozás részletes leírása elérhető a Civil Pedagógiai Kiajánló oldalán.” Arról azonban nem írnak, hogy a szülők beleegyezését kérnék abba, hogy csemetéjük a tanórán leszbikusokkal és homoszexuálisokkal ismerkedjen meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.